România a urcat pe poziția a cincea la nivelul UE la traficul de țigari

România a urcat pe poziția a cincea la nivelul Uniunii Europene, Elveției și Norvegiei în funcție de mărimea pieței de contrabandă cu țigări, potrivit unui studiu realizat de către KPMG pentru think-tankul britanic RUSI (Royal United Services Institute).

Rețelele de contrabandă au vândut în România circa 4,2 miliarde de țigarete în 2017, adică aproape 10% din volumele traficate pe teritoriul Uniunii Europene, Elveției și Norvegiei. Volume mai mari de țigarete de contrabandă au ajuns doar pe piețele din Germania, Polonia, Marea Britanie și Franța, state cu o populație mult peste cea a României. România a urcat o poziție față de 2016, pe locul 5, ocupat în 2016 de Italia, un stat cu peste 60 de milioane de locuitori, de aproximativ 3 ori peste cea a României, potrivit Profit.ro.

Primele 5 state ca volume de țigarete vândute ilegal, printre care și România, reprezintă, în total, circa două treimi (62%) din piața neagră de la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei și Elveției, adică de două ori mai mult decât toate celelalte 25 de state analizate la un loc. ”În 2017 media contrabandei la nivelul Uniunii Europene, Elveției și Norvegiei a fost de 8,7%, adică aproximativ jumătate din nivelul înregistrat în România în același an.

Țara noastră este atractivă pentru contrabandiști din cauza celor 2.000 de km de graniță cu state non-UE în care țigările costă o treime din prețul de vânzare din România. De aceea este absolut necesară hotărârea autorităților de a aloca toate resursele necesare luptei împotriva rețelelor de criminalitate organizată”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al British American Tobacco România. În total, pierderile financiare generate de contrabanda cu țigări la nivelul Uniunii Europene, Norvegiei și Elveției au depășit 10 miliarde de euro,

Articolul precedentANOFM a școlit 9.562 de șomeri, dintre care doar 5.773 s-au angajat
Articolul următorAvertisment FMI: situația Greciei rămâne incertă pe termen lung

Comments are closed.