România a importat de aproape 3 ori mai multe gaze naturale din Rusia, față de anul trecut, după primele 10 luni ale anului, potrivit datelor publicate de Gazprom. Chiar și așa, România rămâne unul dintre cei mai mici clienți ai gigantului energetic rus.

Exporturile de gaze naturale ale Gazprom în afara fostei URSS au crescut cu 10,4% în ritm anual, până la 158,8 miliarde metri cubi în primele zece luni ale acestui an, însă cea mai mare creştere procentuală (272,2%) s-a înregistrat în cazul livrărilor spre România.

Alte state spre care exporturile Gazprom au crescut semnificativ, de la începutul anului, sunt Turcia (110,4%), Serbia (101,7%) şi Germania (23,4%).

Pe de altă parte, România rămâne unul dintre cei mai mici clienţi ai Gazprom din regiune. Raportat la datele din 2020, volum importat era de circa 8 ori mai mic decât cel al Ungariei, în condițiile unei populații mai mult decât duble.

Grupul rus Gazprom a exportat anul trecut spre România o cantitate de 962 milioane de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 994 milioane de metri cubi în 2019.

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall, potrivit Agerpres.

Articolul precedentRomânia în secolul XXI: societatea și economia digitală
Articolul următorDacia a livrat în România primele 1.000 de modele electrice Spring. Unde au fost cei mai mulți cumpărători