Creșterea indicelui ROBOR pare să fie de neoprit. A ajuns la 8,11%. Românii cu credite văd cu li se dublează datoriile către bănci, iar una dintre soluțiile avansate de mulți analiști financiari fiind trecerea către indicele IRCC. 

ndicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 8,11% pe an, de la 8,05% pe an în şedinţa precedentă, un nivel mai mare fiind înregistrat pe 1 februarie 2010, respectiv 8,15%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,23% pe an, de la 8,17% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,34% pe an, de la 8,27% pe an, miercuri.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

IRCC versus ROBOR. Avantaje și dezavantaje

Din cauza modului de calcul al acestor indici: ROBOR este o medie a dobânzilor interbancare (dobânzile cu care băncile se împrumută între ele) calculată în funcție de cotațiile din piață interbancară, rezultate în urmă cererilor și ofertelor, pe când IRCC se calculează pe baza tranzacțiilor efective rezultate în urmă cotațiilor.

Articolul precedentManual de ucis o întreagă economie
Articolul următorSECETĂ în România: Petre Daea a prezentat planul național de irigații până în anul 2027