Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a crescut la 3,18%, de la 3,17% vineri, arată datele comunicate luni de Banca Națională a României.

La toate celelalte termene mai mari, indicii au rămas pe aceleași poziții ca la finalul săptămânii trecute. Astfel, Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a stagnat luni la 3,44%, în condiţiile în care vineri a fost singurul care a crescut de la 3,43% joi.

Indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a stagnat luni la 3,51%, pentru a patra zi consecutiv.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămas la valoarea de 3,56%, pentru a treia zi consecutiv.

Scăderile indicilor ROBOR la termenele scurte, de până într-o lună, după ce în cursul săptămânii trecute crescuseră semnificativ în absența intervenției BNR, pare a indica că banca centrală a efectuat luni o nouă injecție de lichiditate pentru a tempera creșterea dobânzilor.

Articolul precedentAgricultură meteodependentă. În 2017, producția vegetală a crescut, cea animală a scăzut, iar serviciile au fost cvasiinexistente
Articolul următorRomânia – țara UE cu cel mai slab „progres social”, deși a urcat față de anul trecut