Renault urmează să prezinte în curând o propunere interessantă către partenerul japonez de alianță, Nissan, precizează presa din Japonia.

 

Renault SA va propune Nissan Motor un plan ce prevede crearea unei companii holding comune prin care cei doi producători auto vor fi pe picior de egalitate, în condiţiile în care grupul francez vrea o integrare mai extinsă cu partenerul de alianţă din Japonia, a anunţat vineri publicaţia niponă Nikkei, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Agerpres.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez.

Conform propunerii, ambele firme vor nominaliza un număr aproape egal de directori ai noului holding, unde vor fi transferate acţiunile obişnuite ale Nissan şi Renault pe o bază echilibrată, susţine Nikkei.

Astfel s-ar dilua efectiv participaţia deţinută de statul francez la Renault la aproximativ 7% – 8%, de la 15% în prezent. Sediul noii entităţi ar putea fi în Singapore.

Parteneriatul Nissan cu Mitsubishi Motors, în care deţine o participaţie de 34%, va rămâne neschimbat conform noii propuneri, susţine publicaţia niponă.

Renault urmează să prezinte în curând această propunere către Nissan, precizează Nikkei. Reprezentanţii producătorului auto nipon nu au dorit să comenteze informaţia.

Planul prezentat de Nikkei vine după ce săptămâna aceasta Nissan a avertizat că este posibil să nu-şi îndeplinească ţinta anuală de profit, câştigând mai puţin decât partenerul de alianţă Renault, pentru prima dată în ultimul deceniu, pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă cei doi producători auto după scandalul în care este implicat fostul şef Carlos Ghosn.

Al doilea producător auto nipon şi-a înrăutăţit pentru a doua oară în acest an estimările privind profitul operaţional în anul fiscal care s-a încheiat la 31 martie 2019. Astfel, Nissan ar urma să înregistreze un profit operaţional de 318 miliarde de yeni (2,8 miliarde de dolari), faţă de prognoza precedentă de 450 miliarde de yeni, din cauza costurilor mai mari din SUA, a mediului operaţional dificil şi a impactului asupra vânzărilor al recentelor probleme ale corporaţiei”.

Este cel mai redus nivel al profitului din anul fiscal care s-a încheiat la 31 martie 2010.

Conform estimărilor preliminare, Nissan va anunţa în 14 mai un câştig în dolari mai redus decât al Renault, pentru prima dată de când ambii producători auto au raportat pierderi, în 2009. Pentru anul trecut, Renault a reportat un profit operaţional de trei miliarde de euro (3,4 miliarde de dolari). Când Renault a preluat pentru prima dată o participaţie în Nissan, în 1999, grupul auto francez era mai profitabil decât Nissan.

Vânzările ar urma să scadă la 5,52 milioane de vehicule, faţă de estimarea precedentă de 5,60 milioane de vehicule, iar în SUA livrările ar urma să se situeze la 1,44 milioane de vehicule, de la 1,46 milioane de vehicule previzionate anterior.
America de Nord este cea mai mare piaţă a Nissan, reprezentând un sfert din vânzările sale globale.

Analiştii consideră că este o perioadă dificilă pentru Renault – Nissan – Mitsubishi, în condiţiile în care pe cele mai mari pieţele auto globale – China, SUA şi Europa – cererea pentru maşini este în scădere. Aceştia avertizează că alianţa este esenţială în cazul în care companiile vor să rămână competitive într-o industrie în care mărimea reprezintă un avantaj crucial.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Articolul precedentGuvernul deschide robinetul cu bani pentru baronii locali, chiar la început de campanie electorală
Articolul următorTransgaz începe lucrările la o conductă de gaze în Republica Moldova