România a înregistrat cel mai redus consum zilnic de electricitate din ultimii 33 de ani. Principalele motive le reprezintă creșterea numărului de prosumatori, dar și activitatea industrială extrem de redusă.

Duminică, 14 aprilie, între orele 12.00 și 15.00, consumul de energie electrică al României a atins un minim istoric: 3.900 MW. Această valoare a fost înregistrată aproape de ora 15.00 și este cea mai mică din 2007, de când Transelectrica a început să prezinte datele interactive producție/consum.

Este cu siguranță cel mai mic din epoca modernă a României, dat fiind că, mai înainte, aveam un consum industrial consistent care făcea ca, zilnic, iarnă sau vară, să avem cel puțin 8.000 MW consum instantaneu de zi, scrie economedia.ro.

S-a ajuns aici din două motive principale. Primul dintre ele este aportul prosumatorilor, posesorii de mii de MW instalați, care, beneficiind de zile calde, cu soare, își produc intern necesarul de electricitate, fără a mai „trage” din sistem.

Al doilea motiv este consumul general, industrial și casnic extrem de scăzut. Fabricile, marii consumatori nu-și revin cu producția, în ciuda faptului că prețurile din piață au scăzut mult, ajungând deja sub nivelurile de dinainte de 2022, anul invaziei rusești în Ucraina.

Articolul precedentCel mai mare constructor de mașini electrice din lume concediază 10% din angajați
Articolul următorBătaie pe deficitul României din PIB. Cât va fi: 6,4 sau 6,5%?