Importurile de gaze din Rusia au ajuns, joi, la circa 40% din totalul volumului de gaz consumat de România, ceea ce reprezintă un record absolut pe timp de vară. Ultima dată când balanța import – producție proprie a mai ajuns la acest nivel a fost în urmă cu un deceniu, dar în condițiile unei ierni cu temperaturi extreme și un consum industrial mai mare, potrivit economedia.ro.

Potrivit datelor interactive  datelor interactive Transgaz, joi la ora 15:00 intrau în țară 14 milioane de metri cubi de gaz rusesc, ajuns în România via Turkstream, în timp ce producția internă, Romgaz plus Petrom, era de 22,1 de milioane de metri cubi.

Pe de altă parte, România a exportat joi, către Ungaria, 4,6 milioane de metri cubi, la aproximativ același nivel pe toată perioada acestei veri, care provine tot din ceea ce se importă, România acționând astfel ca țară de tranzit pentru gazul rusesc căte Vest.

O explicație a acestor importuri de gaze în mari cantități este că furnizorii apelează la Gazprom pentru a-și crea stocurile de gaze pentru iarnă, pentru că rușii vând gazul mai ieftin decât ce pune pe piață Romgaz și Petrom.

Potrivit Transgaz, joi, 5 august, s-au depozitat peste 16 milioane de metri cubi, un nivel mai mare decât toate importurile și aproape cât întreaga producție internă, potrivit economedia.ro.

Articolul precedentAlertă informatică. ATENȚIE la atacurile care se folosesc de identitatea Facebook
Articolul următorLudovic Orban: „Cel puțin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzuți pentru PNDL 3. Investițiile în dezvoltarea comunităților locale nu au voie să se oprească!”