Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, ca reacţie la declaraţiile COTAR, că obiectivul instituţiei este grija faţă de consumatori şi protecţia acestora, mai ales în urma creşterii concurenţei pe anumite pieţe.

Vineri, COTAR a atras atenţia asupra implicării active a Consiliului Concurenţei în modificarea legislaţiei în favoarea unor companii pe care declară că le protejează, scrie News.ro

”Scopul nostru este bunăstarea consumatorilor. Noi încurajăm creşterea concurenţei şi astfel intrarea unor noi companii pe anumite pieţe, desigur, cu respectarea legilor în vigoare. Dar nu suntem de acord ca societăţi deja existente să blocheze intrarea altor jucători pe piaţă”, a declarat luni pentru News.ro preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Preşedintele autorităţii de concurenţă reacţionează astfel faţă de declaraţiile Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), care declara vineri că şeful autorităţii de concurenţă „s-a lăudat” în spaţiul public, de mai multe ori, cu lobby-ul pentru companiile care declară că fac ridesharing şi cu sancţiunile aplicate firmelor de taxi.

”În ceea ce priveşte intrarea unor noi companii pe această piaţă, reglementarea trebuie să fie adecvată tehnologiilor în vigoare, astfel încât să îşi îndeplinească obiectivul: de a fi în beneficiul consumatorilor. Trebuie totodată să protejăm consumatorii fără a creea costuri excesive, fără reguli inutile faţă de obiectivul urmărit. Ideea este tocmai de a creea o legislaţie adecvată, în loc de a ne baza pe legislaţia existentă”, a adăugat Bogdan Chiriţoiu.

El consideră că ar fi benefic ca activităţile alternative de transport să se desfăşoare şi în program redus.

„O idee mai concretă este că e benefic să ne asigurăm că activităţile alternative de transport persoane, gen Uber sau Bolt, se pot desfăşura şi în program redus de lucru. Pentru acest gen de situaţii, se justifică o reglementare mai puţin împovărătoare”, a mai spus Chiriţoiu.

El precizează că la companiile care fac ridesharing, gen Uber, Taxify (Bolt) şi Clever go, aprecierea consumatorilor poate fi verificată direct, prin ”steluţe”, calificativele primite de la clienţi.

”Tehnologia permite aici o verificarea a reacţiei clientului, a consumatorilor, dei nu e nevoie de o intervenţie puternică a statului. Dar scopul statului e acelaşi: protecţia consumatorilor”, a subliniat Chiriţoiu.

Taximetriştii au declarat vineri, printr-un comunicat, că au acţionat din prima clipă şi au purtat un adevărat război interminabil cu autorităţile statului care au refuzat sistematic să aplice legea în ceea ce priveşte companiile de ridesharing. În opinia lor, Consiliul Concurenţei a luptat, în paralel, pentru a apăra interesele acestor companii.

„Bogdan Marius Chiriţoiu a declarat miercuri, 12 iunie 2019, că ‘taximetriştii au reacţionat prea târziu’ după intrarea pe piaţa românească a firmei Uber şi a altor firme care fac aşa-zisul ridesharing, drept pentru care aceste firme nu mai pot fi scoase de pe piaţă acum, după patru ani. De fapt, toate dovezile arată că taximetriştii au acţionat din prima clipă şi au purtat un adevărat război interminabil cu autorităţile statului care au refuzat sistematic să aplice legea, timp de patru ani. Iar Consiliul Concurenţei a luptat, în paralel, pentru a apăra interesele acestor companii, în loc să constate şi să sancţioneze conform legii firmele care au făcut şi fac în continuare concurenţă neloială celor are funcţionează legal”, spunea COTAR într-un comunicat.

Articolul precedentPeste jumătate dintre patronii români au liceul și facultatea făcute
Articolul următorSalariile românilor, cea mai mare creștere din Europa în 2019