Luna octombrie a început cu o nouă lovitură pentru românii care au credite imobilizare. Ratele a peste 450.000 de oameni au crescut din nou, ca  urmare a majorării indicelui IRCC, care este la un la un pas de pragul de 6%. În unele cazuri, ratele ajung să fie apropiate sau mai mari decât cele calculate în ROBOR, iar față de anul trecut ratele calculate în funcție de IRCC sunt duble. 

După un trimestru în care a înregistrat o ușoară scădere, indicele IRCC a crescut din nou, cu 0,02%, de la 5.94% la 5.96%. Această valoare va fi valabilă până la finalul anului.

În cazul unui credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata lunară depășește acum 2.000 de lei, potrivit calculelor Realitatea Plus. Specialiștii susțin că nu neapărat creșterea indicelui, în valoare absolută, este marea problemă, ci faptul că stagnarea scăderii poate semnala probleme și temeri la nivel macroeconomic.

În acest condiții, nici cei care ar urmări un credit ipotecar nu sunt foarte optimiști să aplice acum, ia băncile ar putea fi și mai preacurate, de teama unor noi majorări. O temere suplimentară, legată strict de situația din România, este ceea că băncile să nu transfere asupra clienților o parte din efectul măsurilor fiscale impuse de guvern.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), instituit prin OUG 19/2019 și aplicat creditelor imobiliare  contractate din luna mai a anuluiu 2019, se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.

Articolul precedentPunctul de amendă rămâne plafonat, în timp ce sute de români mor din cauza șoferilor pe care nu-i sperie SANCȚIUNILE
Articolul următorCiolacu, întrebat despre salariul minim în construcții și agricultură: 100% nu va pierde nimeni la salariu