Rata anuală a inflaţiei a fost în martie de 3,1%, în scădere ușoară față de luna februarie, potrivit datelor publicate marți de către Institutul Național de Statistică. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la mărfurile nealimentare, în special energia electrică, servicii și mărfuri alimentare.

„Preţurile de consum în luna martie 2021 comparativ cu luna martie 2020 au crescut cu 3,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2020- martie 2021) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2019 – martie 2020 ), calculată pe baza IPC, este 2,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,1%”, arata INS.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,37%, mărfurile alimentare cu 1,59%, iar serviciile cu 2,21%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cea mai mare scumpire se înregistrează la energia electrică: față de luna decembrie , creșterea prețurilor este de peste 18%, iar scumpirea pe ansamblu a coșului energetic (electric, gaze si termic) este de 10%.

 

Articolul precedentProgramul Rabla pentru electrocasnice s-a modificat pe hârtie, dar este în continuare nefuncțional
Articolul următorMinistrul Raluca Turcan anunță că a ajuns la o înțelegere cu beneficiarii de pensii speciale