Numărul angajaților europeni care au absentat temporar de la serviciu a crescut de patru ori din prima până în ultima săptămână din martie, perioada considerată drept vârful primului val al pandemiei de coronavirus, potrivit datelor Biroului European de Statistică Eurostat.

La nivel comunitar, numărul angajaților care au lipsit de la serviciu a crescut de la 10,8 milioane, în prima săptămână din martie, până la 41,2 milioane, în ultima săptămână din martie. Comparativ cu 2019, rate mai mari ale absenteismului s-au înregistrat la mijlocul lunii august, perioada de apogeu a concediilor de vară și la finalul lunii decembrie, datorită sărbătorilor de iarnă.

Creșterea absenteismului nu a fost însă un fenomen omogen, fiind state unde numărul celor care au stat acasă a fost mult peste media continentală și altele unde efectul pandemiei a fost aproape inexistent, potrivit cursdeguvernare.ro.

România s-a încadrat în media europeană, cu o creștere de la 148.000 de absențe la job în în prima săptămână din martie la 665.000, în ultima săptămână. În țări precum Cipru, Ungaria sau Turcia, raportul a crescut chiar și de 10 ori.

În schimb, în statele nordice, care au avut măsuri mult mai relaxate, numărul celor care nu s-au mai dus la serviciu pe măsură ce pandemia a crescut de cel mult trei ori în Danemarca și a rămas aproape neschimbat în Finlanda și Olanda.

Creșterea numărului de absențe a fost în special efectul instituirii carantinei și a altor reguli de securitate sanitară, scriu analiștii Eurostat.

Articolul precedentNou maxim istoric pentru euro – 4,8595 lei
Articolul următorVirgil Popescu: ”România a făcut un pas important: va fi PRIMA ţară care va scoate gaze naturale din Marea Neagră”