Companiile de asigurări susțin că propunerea de plafonare a tarifelor RCA ar încălca libertatea pieței asigurărilor și ar putea aduce României chiar o sancțiune europeană. Reacția vine după ce în Parlament a fost inițiată o astfel de propunere, motivată de faptul că falimentul City Insurance ar fi dus la o explozie a tarifelor asigurărilor auto obligatorii. 

roiectul de plafonare a tarifelor de referinţă la RCA nu este în concordanţă cu Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene şi cu legislaţia europeană şi ar putea atrage o nouă procedură de infringement împotriva României, a transmis Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR).

„Asiguratorii au luat notă „cu îngrijorare şi suprindere” de propunerea legislativă depusă la Senat pe 15 noiembrie, care prevede modificarea Legii 132/2017 privind RCA, în sensul plafonării preţurilor RCA la tarifele de referinţă ale ASF.

Ei susțin că varianta de calcul propusă în proiect este incompletă, „căci menţionează o serie de cifre care nu se regăsesc în argumentaţie”.

„Acelaşi calcul face referire la o daună medie pe clasa asigurărilor RCA de 8.000 lei. Însă, conform Raportului ASF privind Evoluţia pieţei de asigurări în semestrul I 2021, dauna medie RCA în prima jumătate a anului s-a ridicat la 9.128 lei, iar dauna medie pentru vătămări corporale este 67.566 lei. (….) În expunerea de motive a proiectului se mai menţionează şi că profitul asigurătorilor pe linia RCA ar fi de 50%. Datele oficiale contrazic, însă, clar aceste afirmaţii. Astfel, indicatorii publicaţi de ASF privind rata daunei RCA arată că la fiecare 100 lei încasaţi din RCA, o companie de asigurări are nevoie, suplimentar, de încă cel puţin 9 lei pe care trebuie să îi aducă pentru a plăti daunele şi a constitui rezerve de daună adecvate”, a transmis UNSAR.

Asiguratorii îşi exprimă încrederea că Parlamentul României va opera modificări respectând legislaţia europeană în materie, „a principiilor tehnice ce guvernează domeniul asigurărilor şi numai după o atentă analiză”.

 

Articolul precedentSancțiuni aplicate de ANPC pentru nereguli la campaniile de reduceri
Articolul următorFactură de INFARCT. O craioveancă are de plătit 16.000 de EURO la curent electric