Guvernul a înaintat în dezbatere publică un proiect de lege care prevede verificarea online, prin video, a identității, prin video, în relațiile de afaceri și cu autoritățile statului.

Proiectul inițiat de Autoritatea pentru Digitalizarea României include identificarea video ca o nouă modalitate de verificare la distanță a identității.

„Impactul social direct vizează faptul că persoanele fizice sau reprezentanții persoanelor juridice vor putea fi identificate/identificați la distanță, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la operatorul economic sau la ghișeele clasice ale instituțiilor publice pentru identificare și înrolare în sistemele ce pun la dispoziție servicii online. Totodată, procedura de identificare la distanță prin mijloace video va aduce un beneficiu persoanelor cu dizabilități motorii, întrucât nu mai este necesară deplasarea acestora”, se spune în nota de fundamentare a proiectului, potrivit avocatnet.ro.

Între persoanele fizice și juridice care pot apela la această formă de verificare se află un prestatorii de servicii de încredere (semnaturi și certificate electronice) și de plată, o instituție publică sau un terț.
Necesitatea introducerii acestui sistem este dată atât de faptul că el este deja folosit în alte state din Uniunea Europeană, cât și de contextul epidemiei actuale de coronavirus. Ca să se aplice, documentul trebuie doar aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.
În prezent, ANAF folosește sistemul de verificare prin video a contribuabililor care-și deschid conturi noi în Spațiul Privat Virtual.
Articolul precedentANCPI: 83.675 de imobile au fost vândute în luna octombrie
Articolul următorBăncile au obținut un profit net de 4,5 mld. lei după primele opt luni din 2020