Liderii Uniunii Europene vor cere săptămâna viitoare o armonizare a legilor privind falimentul şi impozitul pe corporaţii la nivelul statelor membre. Totul pentru a atrage mai mult capital privat necesar trecerii la energia verde și la o economie digitalizată.

Proiectul de concluzii ale unui summit al liderilor UE programat pentru 17-18 aprilie, văzut de Reuters, a arătat, de asemenea, că liderii vor solicita dezvoltarea unei pieţe europene de securitizare şi o mai bună supraveghere a actorilor de pe piaţa financiară transfrontalieră.

Liderii vor îndemna îmbunătăţirea rapidă a modalităţilor de a investi în acţiuni ale companiilor din UE şi crearea unui produs simplu de economisire transfrontalieră pentru investitorii de retail.

DE CE ESTE IMPORTANT

Comisia Europeană estimează că UE are nevoie de aproximativ 650 de miliarde de euro de bani privaţi în fiecare an, până în 2030, pentru a face tranziţia de la combustibilii fosili la surse de energie regenerabilă, precum şi pentru a crea o economie mai digitală.

Fără măsurile menţionate în proiectul de concluzii va fi greu pentru ţările europene să atragă astfel de sume de numerar, deoarece investitorii găsesc piaţa din SUA mai bine organizată, mai puţin complexă şi mai lichidă decât în Europa.

CONTEXT

Măsurile UE sunt de a crea o Uniune a Pieţelor de Capital în Europa, o idee care există de 10 ani, dar care a înregistrat progrese foarte lente din cauza intereselor personale şi a diferitelor tradiţii juridice care fac dificilă armonizarea legilor în cele 27 de ţări ale UE.

Articolul precedent„Am ELIMINAT păcănelele în peste 90% din localitățile din România”
Articolul următorSancțiuni aproape degeaba. Băncile rusești ar putea depăși profiturile record din 2023