Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, că le-a propus miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o ţară, respectiv să se poată face doar pe o anumită perioadă.

„Limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Iar văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp, în toate statele. Nu ai voie după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Aşa, dacă se duce în Germania şi tot primeşte drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croaţia, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maxim cinci ani şi «La revedere», după aceea te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, în cadrul conferinţei „Criza forţei de muncă – Corelarea sistemului de învăţământ universitar cu piaţa muncii”.

Oficialul de la Finanţe a susţinut că a ridicat problema aceasta la nivelul colegilor săi, miniştrii de finanţe din Europa.

„Poate sună aşa mai restrictivă sau de altă factură, dar asta este: trebuie să învăţăm, la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Şi, în interesul Uniunii Europene de a ţine cu adevărat statele unite, la nivel european, trebuie să fie cu adevărat acea coeziune sociale, nu întăreşti partea de Vest şi laşi restul Europei, din fel de fel de condiţii, în afară”, a mai spus Teodorovici.

De asemenea, ministrul Finanţelor a precizat că, spre deosebire de ţările din Vest care au nevoie de o schemă contra şomajului, ţările din Est, inclusiv România au nevoie de o schemă de reîntoarce a muncitorilor care au migrat, astfel că şi aici abordarea trebuie să fie diferenţiată pentru a asigura un echilibru.

Articolul precedentTeodorovici a făcut anunțul care intersează pe toată lumea
Articolul următorLondra și Whasingtonul nu împart aceeași idee despre relațiile economice post-brexit