Senatul a votat un proiect de lege care anulează posibilitatea ca la vânzarea unui teren sau a unei locuințe, cumpărătorii să plătească mai puțin, înțelegându-se să declare o valoare de impozitare mai mică. Potrivit noii reglementări, într-o astfel de situație impozitarea se face la nivelul valorii de piață corespunzătoare. Senatul e prima cameră decizională, așa că proiectul trebuie să treacă și de Camera Deputaților.

„Impozitul (…) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață, prevede noul proiect legislativ, potrivit avocatneet.ro.

În momentul de față, impozitul se calculează la valoarea declarată de părți, dar notarii trebuie să raporteze la ANAF tranzacțiile făcute la prețuri nu sub nivelul pieței.

De altfel, inițiatorii au motivat că, pe lângă scopul principal, majorarea încasărilor, s-a avut în vedere și eliminarea procedurilor birocratice instituite prin transmiterea de notificări.

Venitul impozabil la vânzarea unei locuințe sau a unui teren se stabilește prin impozitarea cu 3% a diferenței între valoarea declarată a tranzacției și suma de 450.000 de lei, aproximativ 91.000 de euro, pentru care nu se plătește impozit.

Articolul precedentStare de alertă în Republica Moldova în sectorul energetic
Articolul următorRomânia, deficit de cont curent de 19 miliarde de euro, cu 55% mai mare decât anul trecut