Programul IMM Invest PLUS va continua şi anul viitor, fiind prelungit de catre Ministerul Finanțelor prin ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează OUG 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Invest Plus şi a componentelor sale, IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest.

Programul se va derula până la data de 31 decembrie 2023, plafonul total al garanţiilor fiind majorat de la 17,75 miliarde lei, cât a fost în 2022 la 20,25 miliarde lei. Bugetul schemei de ajutor de stat s-a majorat de la 1,930 miliarde de lei, la peste 2,881 miliarde de lei, iar numărul maxim de beneficiari estimaţi creşte de la 24.786 la 26.708.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), cel mai important fond de garantare din Romania, va implementa 4 din cele 6 componente ale programului, astfel potențialii beneficiari ai programului sunt invitați să se înscrie în platforma www.imminvest.ro pentru a accesa un credit garantat de către FNGCIMM prin oricare dintre subprogramele: IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct.

Ajutoarele de stat vor fi acordate sub forma de garanţii pentru împrumuturi şi granturi ce vor acoperi comisionul de risc, precum şi comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanţiei acordate, iar dobânzile aferente creditelor vor fi subvenţionate pe o perioadă de până la 12 luni.

Componenta IMM Invest România facilitează accesul la finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniştii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiţii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanţarea altor credite de investiţii sau cheltuieli destinate achiziţiei de părţi sociale şi acţiuni.

Componenta Agro IMM Invest este dedicată întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniştii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.

Componenta IMM Prod acorda garanţii guvernamentale pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.

Componenta Garant Construct are ca ţintă acordarea de garanţii guvernamentale pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, susţinerea investiţiilor în domeniul energiei verzi şi alinierea la obiectivele de mediu implementate de IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcţiilor, inclusiv start-up-uri, precum şi arhitecţi şi birouri individuale de arhitectură, respectiv Unităţi Administrativ Teritoriale (municipii, oraşe, comune).

Începand cu anul 2020 activitatea FNCIMM SA IFN s-a intensificat, în principal datorită Programelor guvernamentale IMM INVEST, AGRO IMM INVEST, PROGRAMUL IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, OUG 37, IMM INVEST PLUS, rezultatul implementării acestor programe în perioada 2020-2022, fiind transpus în peste  60.000 garanții, în valoare de circa 35.000 mil lei, care au susținut finanțări de peste 40.000 mil lei.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentIlfov. Autorizaţie de construcţie pentru lărgirea la 4 benzi a Centurii Bucureşti între A1 şi DN5- Lotul 1
Articolul următorItalienii de la Tirrena Scavia rămân fără contractele de la CNAIR. Nu au terminat nicio lucrare începută

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau