Profitul ING, în creștere cu 16% în primul trimestru din 2019

ING Bank România a anunţat, marţi, că a înregistrat un avans de 16% al veniturilor în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 491 milioane lei (103,1 milioane euro), în condiţiile creşterii atât a bazei de clienţi, cât şi a activităţii acestora. În plus, banca a anunţat că directorul general Michal Szczurek va prelua o nouă poziţie în grupul financiar olandez ING.

Profitul brut este de 222 milioane lei, cu 4% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în urma unei evoluţii pozitive în condiţii de piaţă dificile.

”Veniturile au crescut cu 16%, la 491 milioane lei, datorită volumelor de activitate crescute. Costurile operaţionale au crescut şi ele cu 7%, la 221 milioane, influenţate în special de dinamica costurilor salariale şi a costurilor de reglementare”, se arată în comunicat.

Costul cu deprecierea activelor a crescut la 48 milioane lei, ca urmare a constituirilor de provizioane suplimentare pentru portofoliul de credite de consum, spre deosebire de anul trecut când banca a beneficiat de o eliberare de provizion pentru expunerile corporative. Rata creditelor neperformante a ajuns la 3,5% în primul trimestru, uşor mai ridicată faţă de finalul anului trecut, însă semnificativ sub media pieţei. Profitul net al companiei a ajuns la finalul primului trimestru la 197 milioane lei.

”Volumul creditelor acordate a crescut cu 4,6 miliarde lei pe parcursul ultimelor 12 luni, ajungând la 26,1 miliarde lei (+22%), cu creşteri semnificative atât în segmentul persoanelor fizice, cât şi al persoanelor juridice. Cota de piaţă a crescut cu 1,1% faţă de martie 2018, la 10,1%”, se arată în comunicat.

Soldul fondurilor atrase a crescut cu 11% în ultimul an, cu o creştere de 3,1 miliarde lei şi totalizând 31,05 miliarde lei la finalul lunii martie. Cota de piaţă a băncii pe acest segment a ajuns la 9%, comparativ cu 8,8% în primul trimestru al anului trecut, creşterea datorându-se în special dezvoltării portofoliului dedicat persoanelor fizice, potrivit băncii.

În plus, după un mandat de 7 ani în România, directorul general Michal Szczurek va prelua o nouă poziţie în grupul ING, urmând să gestioneze divizia de retail ING Asia.

”Pe parcursul şederii lui în România, ING Bank a crescut la o cotă de piaţă de 10,1% în segmentul de creditare, de la 4,5% cât înregistra în 2012, fără nicio achiziţie, fiind singura bancă internaţională din top 10 cu această realizare. Pe parcursul ultimilor 4 ani, segmentul de retail a raportat o creştere a numărului de clienţi de două cifre, în timp ce segmentul de mid-corporate şi-a dublat cota de piaţă în ultimii 3 ani”, se arată în comunicat.

Primele luni ale acestui an au mai adus schimbări în managementul ING, cu Răzvan Sighinaş alăturându-se conducerii ING din martie, în rolul de CIO (Chief Information Officer).

”Răzvan are o experienţă de 18 ani în domeniul IT, după ce a început ca software engineer, ocupând apoi roluri operaţionale şi senior management în SUA şi Europa pentru jucători mari ai industriei precum Oracle, Vodafone sau Electronic Arts”, se arată în comunicat.