Volumul producţiei a scăzut în iunie la 52 de puncte faţă de 58 în mai semnalând că industria se apropie de contracţie (sub 50) şi va putea afecta creşterea economiei în ansamblu. Stocurile se află deja în contracţie – 46 de puncte faţă de 47 în mai.

În luna iunie, producţia industrială a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni şi s-a apropiat de o creştere zero, alimentând îngrijorările privind avansul economiei în ansamblu. potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP şi SNSPA şi publicat joi.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Volumul producţiei a scăzut în iunie la 52 de puncte faţă de 58 în mai semnalând că industria se apropie de contracţie (sub 50) şi va putea afecta creşterea economiei în ansamblu. Stocurile se află deja în contracţie – 46 de puncte faţă de 47 în mai.

Comenzile noi s-au comprimat masiv, cu 6 puncte ajungând la 53 în iunie faţă de 59 în mai, iar comenzile pentru export au căzut dramatic cu 12 puncte, de la 57 la 45 în zona de contracţie.

”Prăbuşirea semnalează o situaţie dificilă în zona euro, principala destinaţie a exporturilor româneşti. Importurile de materii prime s-au „subţiat” la 52 de puncte din lipsă de comenzi. Nivelul importurilor a scăzut atât de mult încât intrarea în contracţie este inevitabilă dacă cererea va continua să scadă chiar si moderat în lunile următoare”, se arată în raport.

Numărul angajaţilor este de trei luni în contracţie la 46 de puncte în iunie, faţă de 45 în mai şi 48 în aprilie.

”În condiţiile cererii slabe şi a producţiei scăzute, creşterea numărului de angajaţi este improbabilă în perioada următoare”, se arată în comunicat.

Costurile de producţie au scăzut uşor, dar continuu în ultimele 6 luni, de la un vârf de 75 de puncte în ianuarie, la 63 de puncte în iunie, dar costurile scad din cauza activităţii slabe, a restrângerilor de personal şi a cheltuielilor mai reduse cu importuri de materii prime.

”Preţurile încasate de firme arată un nivel de creştere tot mai slab de la o lună la alta, de la 62 de puncte în ianuarie la 54 în iunie. E adevărat, preţurile cresc în continuare uşor, dar creşterea e mult mai temperată decât în lunile anterioare”, se arată în comunicat.

Indicatorul sintetic de încredere în viitor a scăzut continuu de la 70 de puncte în ianuarie, la 58 în iunie 2019.

”Managerii cred că cererea, producţia, stocurile şi importurile de materii prime s-ar putea să scadă în continuare, în timp ce costurile de producţie, exporturile şi preţurile încasate ar putea să crească. Tiparul aşteptărilor arată însă că, în afara exporturilor, managerii nu văd altă perspectivă posibilă de redresare pe termen scurt”, se arată în comunicat.

Barometrul Industriei este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de peste 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Articolul precedentTesla, pierderi de 1,1 miliarde de dolari în primul semestru
Articolul următorPentru unii reduceri de cheltuieli, pentru alții ștergerea datoriilor