Călin Mătieș

Producătorii tradiționali ai României le transmit președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban că închiderea piețelor va afecta ”produsul românesc în ansamblul său, (…)iar producătorii autohtoni nu vor rezista și de data aceasta. 

Scrisoarea deschisă a fost adresată de către Călin Mătieș, în numele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, l-a transmis către președintele Iohannis și premierul Orban:

„Ne aflăm într-un moment extrem de dificil, cauzat de evoluția situației epidemiologice care se degradează rapid, pe fondul creșterii ratei de incidenţă a cazurilor de COVID-19. În acest context, adoptarea de către autorități a unor măsuri imediate menite să oprească răspândirea virusului este mai mult decât urgentă și necesară. (…)

Suntem conștienți de importanța respectării restricțiilor anunțate de guvern și sperăm că acestea vor duce la scăderea numărului de îmbolnăviri, astfel încât să se revină la o situație socială și economică normală.

Există însă, printre restricțiile amintite și un demers ce va afecta extrem de puternic tot lanțul producției agroalimentare din România. Este vorba de închiderea piețelor agroalimentare care funcționează în spații închise, a târgurilor și a piețelor mixte. Astfel, conceptul intitulat chiar de noua Politică Agricolă Comună „de la fermă la furculiță”, va fi în România fragmentat, până la dispariția cauzată de imposibilitatea comercializării produselor autohtone pe o perioadă îndelungată.

Nu înțelegem de ce, dacă gravitatea situației o impune, această măsură nu se aplică și supermarketurilor care, în multe momente de la declanșarea epidemiei, au fost aglomerate până la refuz. Marile rețele de retail își desfășoară activitatea tot în spații închise, având un potențial foarte ridicat de răspândire a infecțiilor prin faptul că ambalajele produselor precum și toate spațiile comune pot fi atinse de persoane bolnave, rezultând o amplificare exponențială a transmiterii comunitare a virusului.

În piețele agroalimentare sunt prezenți producători români care integrează în procesul de producție toate verigile economice ale agriculturii românești – începând cu materia primă și terminând cu obținerea unor produse alimentare gustoase și mai ales sănătoase. Este paradoxal faptul că piețele unde se află producătorii români se închid în timp ce, marile magazine unde sunt vândute cu preponderență produse străine rămân deschise.

De asemenea, târgurile sunt activități în aer liber în cadrul cărora micii fermieri comercializează toamna animale sau produse pentru a-și putea asigura un trai minimal pe timpul iernii. Prin comparație, spre exemplu, magazinele de bricolaj sau cele destinate vânzării materialelor de construcții, care au în majoritate capital străin, sunt de asemenea pline, fapt ce constituie un vector important de diseminare a particulelor virale infectante de la o gazdă la alta, pe cale aeriană.

Constrângerile dictate de măsurile anunțate astăzi – cu referire directă la închiderea piețelor agroalimentare din spații închise, a târgurilor și a piețelor mixte, vor afecta produsul românesc în ansamblul său, condamnat la o dispariție lentă. Producătorii români, greu încercați și până în prezent, nu vor rezista și de data aceasta vor fi afectați iremediabil. Dacă nu vor putea comercializa rodul muncii lor, nu vor putea plăti furnizori, chirii, utilități, materie primă, rate la bănci etc. Toate acestea se vor răsfrânge asupra tuturor antreprenorilor ce determină circulația capitalului românesc din domeniul agroalimentar și nu numai.

În concluzie, reiterând faptul că o parte din măsurile de protecție a populației trebuie respectate cu strictețe pentru revenirea la o viață normală, vă rugăm să reconsiderați și să nu puneți în aplicare măsura de închiderea piețelor agroalimentare care funcționează în spații închise, a târgurilor și a piețelor mixte.

Astfel, va putea fi evitat dezastrul economic ce planează oricum asupra agricultorilor și producătorilor români și populația va putea consuma în continuare produse sănătoase” se spune în mesajul transmis de producătorii tradiționali.

Articolul precedentMinistrul Muncii: Unele sporuri pentru bugetari nu mai sunt plătite, dacă lucrează de acasă sau în telemuncă
Articolul următorPremierul Orban: „Unii încearcă să facă o întreagă campanie că noi avem ce avem cu producătorii autohtoni. Asta e o mare prostie”