O minută a Rezervei Federale arată îngrijorările legate de lipsa progreselor în reducerea inflaţiei în Statele Unite.

Oficialii Rezervei Federale au devenit mai îngrijoraţi la cea mai recentă întâlnire cu privire la inflaţie, indicând că le lipseşte încrederea necesară pentru a merge mai departe cu reducerea ratei dobânzii de referinţă, transmite CNBC.

Procesul-verbal de la reuniunea de politică monetară din 30 aprilie-1 mai a Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă, publicat miercuri, a indicat îngrijorarea factorilor de decizie cu privire la momentul în care ar trebui să reducă dobânzile.

Întâlnirea a urmat unei serii de date care au arătat că inflaţia a fost mai persistentă decât se aşteptau oficialii la începutul anului 2024.

Fed vizează o rată a inflaţiei de 2%, iar toţi indicatorii au arătat că creşterile de preţuri au depăşit acest nivel.

”Participanţii au observat că, deşi inflaţia s-a diminuat în ultimul an, în ultimele luni a existat o lipsă de progrese în direcţia obiectivului de 2% al Comitetului”, se arată în rezumat.

”Datele lunare recente au arătat creşteri semnificative ale componentelor inflaţiei preţurilor atât la bunuri, cât şi la servicii”, potrivit minutei.

FOMC a votat în unanimitate în cadrul reuniunii să menţină dobânda de referinţă a împrumuturilor pe termen scurt într-un interval de 5,25%-5,5%, un maxim din ultimii 23 de ani, unde s-a aflat din iulie 2023.

”Participanţii au apreciat că menţinerea intervalului ţintă actual pentru dobânda fondurilor federale la această întâlnire a fost susţinută de date care indică o creştere economică solidă continuă”, se arată în procesul-verbal.

De atunci, au existat unele semne incrementale de progres în ceea ce priveşte inflaţia, deoarece indicele preţurilor de consum pentru luna aprilie a arătat o inflaţie anuală de 3,4%, uşor sub nivelul din martie.

Fără alimente şi energie, IPC de bază a ajuns la 3,6%, cel mai scăzut din aprilie 2021.

Cu toate acestea, sondajele consumatorilor indică îngrijorări tot mai mari. De exemplu, sondajul privind sentimentul consumatorilor realizat de Universitatea din Michigan a arătat că perspectiva pe un an este de 3,5%, cea mai mare din noiembrie, în timp ce optimismul general a scăzut.

Un sondaj Fed din New York a arătat rezultate similare.

Articolul precedentCum vrea G7 să blocheze banii Rusiei pentru finanțarea războiului și ajutorul dat de China
Articolul următorCotațiile la petrol au înregistrat a treia zi la rând de scăderi