6 din 10 angajatori vor acorda prime de sărbători angajaților, iar peste 65% dintre ei se gândesc să organizeze petreceri de Crăciun, arată rezultatele unui studiu recent.

Potrivit rezultatelor barometrului, la care au participat peste 500 de respondenți din tot spectrul economic (oameni de afaceri, manageri din companii, responsabili HR etc), sărbătorile de sfârșit de an – Moș Nicolae, Crăciunul și Revelionul – au devenit extrem de importante pentru majoritatea companiilor din România.

Întrebați în ce măsură aceste evenimente afectează viața companiilor, peste 70% dintre respondenți au indicat răspunsul ,,în mare măsură’’, asociind aceste evenimente cu o serie de momente speciale dedicate angajaților.

CINE IA PRIME DE SĂRBĂTORI ÎN 2018

Întrebați dacă vor acorda prime de sărbători angajaților, 60% dintre cei chestionați în barometrul Frames și TrainYourBrain au răspuns afirmativ, 23% au indicat răspunsul ,,posibil’’, în timp ce 17% au răspuns negativ sau au refuzat să se pronunțe.

Din cadrul celor care au declarat că vor acorda prime de sărbători, marea majoritate lucrează în sectorul de stat, în retail, în domeniul bancar, asigurări, software, HR, telecom, pharma, servicii financiare și industria auto, iar dintre cei care au indicat răspunsul ,,posibil’’, cei mai mulți activează în construcții, servicii către populație și activități de suport.

,,Analizând domeniile unde se vor acorda prime de Sărbători, reiese faptul că retailul și sectorul de stat sunt în prim-plan. Dincolo de mediul bugetar, unde decizia este administrativă, în retail este rezultatul unui an excelent de vânzări. Este interesant și faptul că pe lista celor care vor acorda prime de sărbători se află și firme care au performat nesatisfăcător în 2018, semn că fidelizarea și motivarea angajaților sunt prioritare”, afirmă Alexandru Bălțat, managerul firmei de consultanță TrainYourBrain.

Întrebați ce alte forme de premiere vor implementa în această perioadă, altele decât primele de sărbători, peste 50% dintre respondenți au indicat coșurile de produse tradiționale de Crăciun. Pe lista beneficiilor s-au mai aflat bilete gratuite la evenimente și spectacole, vouchere de discount la diverși retaileri, traininguri/participări la conferințe, vacanțe și călătorii etc.

Petrecerea de Crăciun, un „must have”

La întrebarea: ,,Aveți în plan organizarea unor evenimente speciale, în cadrul companiei, de sfârșit de an?”, peste 65% dintre respondenți au răspuns afirmativ, iar 11% au indicat răspunsul ,,posibil’’.

Cei mai mulți dintre cei intervievați (65%) au indicat petrecerea de Crăciun drept principalul eveniment din viața companiei în această perioadă, urmat de petrecerea pentru copii (16%), team building-ul (12%) și ieșirea cu colegii în oraș (7%).

Potrivit managerului TrainYourBrain, Alexandru Bălțat, petrecerea de Crăciun a ajuns să facă diferența între ofertele de HR.

,,Este mai mult decât o petrecere. În funcție de locul, tematica, succesul organizării acesteia, angajații români au ajuns să își raporteze perspectivele de angajare în noul an. Pentru managerii de HR, este cel mai bun moment pentru racolarea sau fidelizarea resursei umane, indispensabile pentru succesul companiei”, a declarat acesta.

Cea de-a patra ediție a Barometrului Frames&TrainYourBrain a fost realizată în perioada 15-30 noiembrie, pe un eșantion de 500 de respondenți din tot spectrul economic (oameni de afaceri, manageri din companii, responsabili HR etc). Metoda folosită a fost interogarea online&telefonică, iar marja de eroare este de +/- 3%.

Articolul precedentRomânia, tot mai scumpă pentru angajatori. Costurile cu forța de muncă, scăpate de sub control
Articolul următorEurostat: Românii au cele mai mari cheltuieli din UE cu mâncarea şi băutura