Administratorul public al Bucureştiului, Sorin Chiriţă, a declarat marţi că a finalizat documentele necesare pentru accesarea fondurilor nerambursabile în vederea reabilitării reţelei de termoficare.

„Legat de atragerea fondurilor nerambursabile pentru reabilitarea reţelei, am finalizat toate documentele necesare pentru accesare, experţii Jaspers şi-au dat acordul în ceea ce priveşte documentaţia tehnică. Strategia de termoficare a fost aprobată de mai mult timp în CGMB. Cererea de finanţare e aproape realizată. Aşteptam avizul Consiliului Concurenţei pe documentele de delegare. Sunt transmise toate documentele către Consiliul Concurenţei şi până la sfârşitul anului vom trimite cererea de finanţare. În ceea ce priveşte subvenţia acordată către RADET în 2018 subvenţia a fost de aproximativ 879 de milioane de lei, subvenţia estimată pentru 2019 – 978 de milioane lei, plătit în 2019 – 770 milioane lei, din care 148 milioane e diferenţa din 2018, pentru că aşa se achită, practic intri pe bugetul estimat din 2018, se plăteşte în 2019”, a spus Chiriţă, la Comandamentul de la PMB.

Potrivit acestuia, ceea ce a primit Municipalitatea de la Guvern din Fondul de rezervă – 100 de milioane de lei – reprezintă 10% din necesarul subvenţiei.

„Nu am avut întârzieri la subvenţie, practic acele întârzieri care au fost anunţate în spaţiul public sunt cele curente, care se întâmplă în fiecare an. Din momentul încasării încep să se echilibreze raporturile între RADET şi ELCEN”, a precizat Chiriţă.

Primarul general, Gabriela Firea, i-a invitat pe cetăţeni să transmită opiniile cu privire la livrarea agentului termic în acest sezon rece la telefonul Municipalităţii 0800800868 şi de asemenea la numărul de telefon al RADET pentru urgenţe 9442.

Întrebată de jurnalişti în legătură cu faptul că suma necesară pentru investiţii la RADET ar fi mai mare decât valoarea fondurilor europene, Firea a menţionat că acestea se adaugă la sumele de la bugetul local.

„Fondurile europene sunt necesare pentru că ele se adaugă la sumele care vin din partea bugetului local. (…) În această perioadă lucrăm la draftul de buget pentru anul viitor şi cu siguranţă atât RADET, cât şi STB şi celelalte subordonate vor beneficia de alocările necesare, chiar dacă anul acesta am trecut printr-o perioadă mai dificilă”, a declarat Firea.

La întrebarea unui jurnalist referitoare la faptul că ELCEN spune că datoria RADET a crescut faţă de anul trecut, administratorul special al Regiei, Alexandru Burghiu, a menţionat că aceste datorii ale RADET faţă de ELCEN nu sunt produse de neplata subvenţiei din acest an.

„Aceste datorii la final sau la început de sezon rece sunt generate de caracterul ciclic al întregului sistem. Practic vara vindem puţin şi transportăm puţin, iarna vindem mult mai mult, astfel încât datoriile acumulate în perioada verii se achită imediat cu începerea sezonului rece”, a precizat Burghiu.

Firea a declarat că de 3 ani Municipalitatea a făcut demersuri pentru unificarea atât a producerii, transportului şi distribuţiei de energie termică, prin fuziunea ELCEN cu RADET.

„Din nefericire, dragoste cu de-a sila nu se poate nici în energia termică, doar noi ne-am dorit această fuziune, celălalt partener al nostru, ELCEN, nu şi-a dorit (…) Îmi exprim regretul că după 3 ani şi demersuri la toţi premierii care au fost la Palatul Victoria, la toţi miniştrii Economiei – şi care toţi au fost de acord cu fuziunea RADET-ELCEN – până la urmă ea nu s-a produs, deoarece au fost interese financiare care acum ies la suprafaţă”, a afirmat Firea.

Potrivit acesteia, conflictul cu ELCEN a căpătat în prezent şi „o natură politică”, câtă vreme conducerea acestei instituţii, spune ea, s-a înscris într-un partid politic.

Articolul precedentImpozit pe marile magazine de retail, din cauza dezavantajelor create orașelor
Articolul următorFondurile UE destinate României după 2020, schimbări majore