Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa şi în Asia au urcat aproape de niveluri record, cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii intensificând concurenţa pentru asigurarea livrărilor, transmit DPA şi Bloomberg.

Joi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotațiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro/MWh, după ce miercuri au crescut cu 13%, conform Agerpres. Maximul istoric la Amsterdam, de 335 de euro/MWh, a fost înregistrat în primăvară, pe fondul primelor sancțiuni pentru livrările din Rusia.

În Europa, preţurile la gaze sunt de peste zece ori mai ridicate decât media din această perioadă a anului, destabilizând economiile, subminând euro şi sporind presiunile asupra politicienilor pentru a atenua impactul inflaţiei ridicate. Perturbările din aprovizionare s-au intensificat săptămâna aceasta, sporind concurenţa cu Asia pentru asigurarea livrărilor.

Aprovizionare cu gaze ruseşti rămâne la un nivel redus, iar în septembrie sunt aşteptate fluxuri mai scăzute din Norvegia, din cauza lucrărilor de mentenanţă.

În ultimul an, preţul ridicat a forţat deja închiderea a aproximativ jumătate din topitoriile de zinc şi aluminiu din Europa, dar şi mai multe se pregătesc de închidere.

Cotaţiile futures pentru gazele naturale lichefiate din Asia au urcat cu 18%, aproape de un nivel record.

Articolul precedentHARTA care le dă dureri de cap românilor. Plătim cel mai scump curent electric din UE – BLOOMBERG
Articolul următorNouă formulă de compensare a facturilor la energie – Ministrul Muncii: „Specialiștii vor stabili”