Prețurile alimentelor au crescut cu peste 21% în ultimul an, iar inflația generală se apropie de 17%

În noiembrie s-au scumpit în special ouăle și lactatele, iar tarifele la energie termică au crescut cu +10%.

Inflația medie a urcat până la 16,8% în noiembrie, față de luna corespunzătoare din 2021. Institutul Național de Statistică arată o creștere cu +21,5% în privința alimentelor, +16,1% în privința mărfurilor nealimentare și +9,5% în sectorul serviciilor.

Din octombrie în noiembrie, ouăle s-au scumpit cu +7,2%, produsele lactate cu +3,1%, iar zahărul cu +4,4%. În schimb, citricele s-au ieftinit ușor (-3,3%), întrucât cererea a crescut pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă.

În ultimul an, cel mai mult s-a scumpit untul (+43,4%), apoi uleiul comestibil (+40,6%), cartofii (+39,5%) și făina (+33,8%). Energia electrică a fost în noiembrie cu +47,1% mai scumpă decât în aceeași lună din 2021, iar gazele cu +37,6%.

Inflația anuală a crescut din nou în noiembrie, după ce în octombrie a înregistrat o scădere până la +15,3%. Tot astăzi, Institutul de Statistică a calculat pentru octombrie un câștig salarial mediu net de 4.008 lei.

În urma ultimei ședințe de politică monetară din acest an, BNR a revizuit în sus prognoza de inflație la finalul acestui an, până la +16,3%. Banca anticipează ca indicatorul să revină la o singură cifră abia în 2024.

Comunicatul integral al INSSE

Articolul precedentRomânii fac economie și sting lumina! Cu cât a scăzut consumul de energie electrică în ultimele 10 luni
Articolul următorBobby Păunescu: Transilvania Smart City, un proiect independent energetic la Cluj-Napoca, de 2 miliarde de euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau