Zahărul este alimentul care s-a scumpit în septembrie, faţă de august, respectiv cu 14%, potrivit datelor oferite de Consiliul Concurenţei agenției Agerpres.

Prețul mediu al unui kilogram de zahăr a fost, în prima jumătate a lunii septembrie, de 3,60 de lei, față de 3,15 lei pe kilogram, potrivit valorilor oferite de aplicația Monitorul Preţurilor pentru alimente.

De altfel, nouă din primele zece căutări în lista aplicației sunt sortimente şi branduri de zahăr.

Interesul pentru acest aliment se explică prin faptul că, în această perioadă, zahărul este la mare căutare pentru gemuri, dulceţuri şi alte conserve dulci pentru iarnă.

Pe locul doi în topul scumpirilor se află roşiile, de asemenea folosite pentru conservele de iarnă. Un kilogram de roşii a costat, în medie, în septembrie 5,86 de lei, cu 2,58% mai mult decât în august.

Lămâile, de asemenea, s-au scumpit cu 2,58%, de la 8,25 lei pe kilogram, la 8,46 lei. Scumpiri uşoare au cunoscut şi merele (1,72%) şi salamul (1,69%).

Pe de altă parte, cartofii au avut cea mai mare scădere de preţ, cu 6,64%. S-au mai ieftinit ceapa (cu 5,74%), făina (cu 4,74%), mălaiul (2,23%) uleiul (0,24%), laptele de vacă (0,30%) şi untul (0,07%).

Monitorul Preţurilor produselor alimentare este o aplicație al cărei scop este să ușureze căutarea celor mai competitive prețuri, sporind astfel concurența.

Articolul precedentComunicat Realitatea PLUS
Articolul următorMinisterul de Finanțe lucrează la o aplicație mobilă pentru Spațiul Privat Virtual