Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU) a avut o medie de 222 lei pe MWh în luna septembrie a acestui an, cu 22% mai puţin faţă de preţul din aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 388,6 milioane de lei, în scădere cu 30% faţă de septembrie 2019, iar volumul a fost și el mai mic față de perioada de referință cu 6,6%, ajungând la 1,723 milioane de MWh.

De asemenea, cota de piaţă a PZU a scăzut de la 42% la 39%. Cu alte cuvinte, aproape jumătate din consumul net de energie al ţării a fost tranzacţionat pe PZU în luna septembrie.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 365 de participanţi, din care activi au fost 286.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Din 2014, Piaţa pentru Ziua Următoare din România funcţionează în regim cuplat cu pieţele similare din Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria.

Articolul precedentFlorin Cîțu, atac public la adresa PSD, via Marcel Ciolacu: Opriți terorismul economic!
Articolul următor”Sunt probleme mari acolo”. Citu anunta dezvaluiri dupa controalele in Primaria Capitalei