Guvernul va plafona prețul la lemnul de foc la 400 de lei pe metru cub, nu la 500, așa cum era prevăzut în varianta inițială a proiectului ordonanței de urgență care se află pe agenda de miercuri a executivului. Inițiativa aparține chiar premierului Nicolae Ciucă.

„Este o decizie așteptată de peste 3 milioane de gospodării, care folosesc lemne de foc. Vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn și la 2000 de lei la peleți. Prețurile includ TVA,” a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

De altfel, oficiali ai guvernului au precizat că modificarea a fost operată chiar la solicitarea premierului Ciucă.

În nota de fundamentare se precizează că măsura plafonării ar reprezenta un sprijin pentru peste 3 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. În mediul rural, circa 85% dintre locuințe folosesc lemnele, în condițiile în zonele respective se înregistrează și cele mai mici venituri.

Pe de altă parte, în urma accentuării crizei energetice, pe fondul scumpirii fără precedent a gazelor naturale și energiei electrice, lemnul de foc și produsele derivate au ajuns să se vândă în rețelele de bricolaj cu prețuri de peste 700 lei/mc, se mai arată în nota de fundamentare la proiectul de OUG.

Articolul precedentNicolae Ciucă: Vom face un SALT uriaș prin semnarea Acordului de Parteneriat 2021-2027 – Ce face România cu 31 de miliarde euro din PNRR
Articolul următorBNR a majorat dobânda-cheie la 6,25%, peste așteptările economiștilor. Cresc din nou ratele românilor