Un nou record de preț stabilit pe piața internă de energie, depășind maximul atins la începutul iernii, în decembrie.

 

Preţul energiei pe piaţa bursieră spot, cu livrare în ziua de marţi, a ajuns la o medie de 456 de lei pe MWh, depăşind cel mai mare nivel de anul trecut, de 406 lei pe MWh, înregistrat pe 3 decembrie 2018, potrivit datelor postate pe site-ul operatorului bursier OPCOM.

Preţul energiei cu livrare marţi are un maxim de 611 lei pe MWh în intervalul orar 17:00-18:00.

Spre comparaţie, preţuri mai mari au mai fost înregistrate în februarie 2017, când cel mai mare preţ orar din istoria tranzacţiilor bursiere pe piaţa spot a fost de 680 de lei pe MWh.

În regiune, preţul mare din România de 97,63 euro pe MWh este similar cu cel din Ungaria, însă dublu faţă de Cehia, unde energia se tranzacţionează cu 49,66 euro pe MWh, şi faţă de Slovacia, de 52,43 euro pe MWh.

Luni, la ora 13:45, consumul naţional de energie era de 8.736 de MW, arată Agerpres, iar producţia era de 8.063, diferenţa de 673 MW reprezentând importuri.

Preţul energiei electrice şi al gazelor din România va avea o tendinţă de creştere, în contextul alinierii cu ţările europene, iar Guvernul trebuie să spună ce consumatori poate subvenţiona în continuare, a declarat l sfârșitul anului trecut preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de profil.

„Un lucru mai greu de acceptat, dar inevitabil, este că, în momentul în care ne integrăm în piaţa europeană, fie de gaze, fie de electricitate, tendinţa inevitabilă este să avem preţuri similare cu ţările din jurul nostru. Aceasta este definiţia unei pieţe, preţurile tind să se egalizeze”, a spus Chiriţoiu.

Prețurile la energie pe piața bursieră nu sunt, însă, „similare cu ţările din jurul nostru”, ci duble față de Cehia sau Slovacia.

Articolul precedentDatoria externă a explodat în 2018. Guvernul Dăncilă i-a încărcat pe români cu 100 euro de căciulă
Articolul următorMega-tranzacție pe piața producătorilor de aur