Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că „se coagulează deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună în perioada următoare un guvern de coaliție”. Anunțul a fost făcut în cadrul întâlnirii cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul reuniunii tradiționale semestriale organizate de statul membru care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, a transmis Administrația prezidențială.

 

Klaus Iohannis a participat marți, 8 decembrie, la o întrevedere, în format de videoconferință, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul reuniunii tradiționale semestriale organizate de statul membru care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, a transmis Administrația prezidențială.

În afara principalelor subiecte de politică externă de pe agenda reuniunii Consiliului European din 10-11 decembrie a.c., la care va participa șeful statului român, acesta a făcut referiri şi la situația internă, marcată de rezultatele alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020.

În acest context, președintele României a precizat că se coagulează deja o coaliție de centru-dreapta, care va putea să propună în perioada următoare un guvern de coaliție. Anunțul lui Klaus Iohannis vine după ce premierul Ludovic Orban și-a depus mandatul după ce PNL s-a situat pe al doilea loc la alegerile parlamentare, cu aproximativ 25% din voturi, după PSD , care a obținut circa 29% din voturi, potrivit ultimelor rezultate parțiale transmise de Biroul Electoral Central. În urma demisiei lui Ludovic Orban, Nicolae Ciucă, fost șef al Apărării Naționale în fostul Executiv, a fost numit în fruntea guvernului interimar.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a evidențiat că noul Guvern care urmează a fi constituit va avea ca principal obiectiv reconstrucția României și consolidarea statutului țării noastre de partener de încredere al Uniunii Europene, care își asumă un rol mai vizibil și mai activ în procesul decizional al Uniunii.

În cadrul aceleiași întâlniri, președintele a subliniat și importanța măsurilor luate de autoritățile române, în contextul pandemiei de COVID-19, pentru limitarea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus. În ceea ce priveşte vaccinarea, președintele Klaus Iohannis s-a referit la principalele prevederi din cadrul strategiei de vaccinare adoptate de România, se mai menționează în comunicatul de presă al Administrației prezidențiale.

Articolul precedentVIDEO Moș Crăciun, întâlniri online magice cu copiii
Articolul următorLudovic Orban, după întâlnirea cu Iohannis: Am discutat despre formarea Guvernului. Ce spune despre viitorul premier