Primele 5 companii ca si capitalizare listate pe piata principala la Bursa de Valori Bucuresti insumeaza mai mult de 25% din valoarea totala a celor 87 companii listate. Pe langa riscul sistemic inerent pe care il da Pietei acest dezechilibru, in ultimele 12 luni a mai intervenit si un altul: spectrul desfiintarii sau al alterarii mecanismului de functionare a fondurilor private care manageriaza Pilonul II de pensii, care au detineri importante in toate cele 5 companii.

OMV Petrom

In prezent OMV Petrom (SNP) este cea mai mare companie romaneasca listata la Bursa de Valori Bucuresti. La jumatatea lui 2018, SNP are o capitalizare de peste 18.000.000.000 lei si reprezinta a doua cea mai mare detinere, ca valoare, in portofoliile de investiții ale administratorilor fondurilor de pensii private din Pilonul II.

Din punct de vedere tehnic, SNP a iesit la inceputul anului 2017 din canalul descendent. Avem un an si jumatate in care cotatile au evoluat intre rezistentele si suporturile noului canal, asa cum se vede si pe grafic. Intervalul de variatie nu are insa foarte mult loc de amplitudine, range-ul principal fiind de 15-20%. Dupa o luna mai foarte slaba (ca, de altfel, pentru toate actiunile), SNP evolueaza acum in preajma suportului acestui canal. Desi indicatorii tehnici se imbunatatesc – MACD incearca o revenire spre zona pozitiva si momentum-ul pare favorabil -, orice corectie pe volume semnificative spre zona 0,30 lei ar putea insemna o schimbare de trend. Coborarea sub pretul de 0,28 lei, ar confirma definitiv aceasta schimbare. De cealalta parte, o trecere a mediei mobile SMA1 peste SMA2 si SMA3 ar semnaliza raliul. In scenariu pozitiv, SNP ar putea evolua pana in zona 0,38 lei sau, in versiunea foarte optimista, pana spre 0,42 lei

ROMGAZ S.A.

Romgaz S.A.(SNG) a avut doi ani exceptionali, in termeni de profit. Este si motivul pentru care o listare care a mers prost in primii trei ani a ajuns printre performerii Bursei. De altfel, acest lucru se observa si grafic, SNG iesind intitial din range-ul de 32-36 lei, pentru a se corecta pana in jurul valorii de 22 de lei. Rezultatele foarte bune au readus compania in range-ul initial, cu toate ca am avut corectii serioase ale pretului dupa datele de inregistrare.

In ceea ce priveste anul 2018, Romgaz S.A. a raportat in primul trimestru un profit de 500 milioane lei, putin sub cel din S1 2017. Marile probleme ale SNG, ca de altfel ale tuturor companiilor in care Statul Roman este actionar majoritar, sunt interimatele excesive la conducerea companiilor, schimbarile foarte dese ale managementului si decizia de a distribui aproape integral profiturile din ultimii doi ani.

Astfel, cel mai probabil vom vedea o corectie a pretului pana in zona 30-32 lei. Este o zona in care avem cateva suporturi importante si o intersectie cu linia de suport a canalului major ascendent. In scenariul optimist, corectia SNG se va opri undeva in zona 32,00-32,50 lei, continuand trendul ascendent. Daca insa cotatiile vor cobori sub 30 lei, urmatoarele suporturi vor fi, pe rand, 26-27 lei, 24 lei si 22 lei.

 

Banca Transilvania (TLV)

Banca Transilvania (TLV) a reusit in 25 de ani sa ajunga la un pas de statutul de cea mai mare banca din Romania.

Cresterea anvergurii Bancii Transilvania este certificata si de trendul pozitiv pe care se afla cotatiile TLV la Bursa de Valori Bucuresti. Suntem in al patrulea an in care pretul actiunilor evolueaza intr-ul canal ascendent.

Premisele sunt bune pentru cotatiile Banca Transilvania, insa trebuie luate in continuare in calcul potentialul negativ venit din partea altor derapaje guvernamentale legate de sistemul bancar sau Pilonul II de pensii. Suporturi majore in interiorul canalului ce da trendul major avem in continuare in zona 2,00-2,20 lei, dar o eventuala scadere sub pretul de 2,20 lei ar putea semnaliza o schimbare majora de directie. De partea cealalata, o crestere peste 2,80 lei s-ar putea opri – conform analizei tehnice – in zona 3,20-3,30 lei.

BRD Societe Generale

BRD este al patrulea emitent ca si capitalizare dintre societatile cotate la Bursa de Valori Bucuresti si a treia institutie bacara ca marime din Romania. Anii 2016 si 2017 au fost ani extrem de productivi pentru sistemul bancar romanesc, care a profitat de stimularea apetitului pentru consum si de diferenta de peste 7% dintre dobanzile mici la depozite si cele pentru credite. Primul trimestru din 2018 a insemnat o crestere cu 27% a profitului fata de perioada similara a anului trecut.

In mod normal, daca nu vor exista stiri majore negative, cotatia BRD ar trebui sa isi continuie evolutia in acest canal major pozitiv. Daca vom vedea, insa, corectii pe volume mari sub cotatia de 12 lei, este posibil sa asistam la o schimbare de trend majora, urmatoarele suporturi fiind la 9,50-10,00 lei, 8 lei si 7 lei.

Fondul Proprietatea

Al cincelea emitent ca si capitalizare la Bursa, Fondul Proprietatea are in spate o istorie controversata, atat in privinta managementului cat si a felului in care unii actionari au intrat, la inceputuri, in posesia actiunilor.

Din punct de vedere financiar, in toti cei 7 ani de tranzactionare, scopul managementului FP a fost acelasi: sa reduca diferenta dintre VUAN si cotatia pietei. S-au folosit in special de reduceri ale capitalului social prin distribuire sub forma de cash si au fost destule momente in care pareau ca vor reusi insa, de fiecare data, cotatiile s-au incapatanat sa pastreze ecartul de 25-30%.

Din punct de vedere tehnic cotatia ae trebui sa ajung macar pana in zona 0,80-0,83 lei/acțiune. In cazul unui scenariu pozitiv, odata atinsa banda inferioara a canalului de trend, am putea avea un ricoseu al cotatiei si, pe termen mediu, o atingere a pretului de 1 leu.

ANALIZA COMPLETA PE: https://bvbescu.ro/cum-ar-putea-evolua-actiunile-celor-mai-mari-5-companii-ca-si-capitalizare-cotate-la-bursa-de-valori-bucuresti/

 Mircea Iliescu, analist Piață de Capital

 

Articolul precedentCosturile de producție s-au scumpit în mai 2018
Articolul următorROBOR la trei luni crește, și crește, și crește. Azi, 3,27%

Comments are closed.