Populiștii italieni se pregătesc să preia guvernarea. Au convenit la taxa unică de 15% si venitul minim garantat

Cele două partide populiste italiene, Liga Nordului și Mișcarea 5 stele, au încheiat un pact pentru programul de guvernare care include în principal un impozit unic pe venit sau profit de 15% pe an, asigurarea unui venit minim garantat pentru cei mai săraci și reducerea vârstei de pensionare și așteaptă răspunsul de la președintele țării în cursul zilei de luni.

Luigi di Maio, în vârstă de 31 de ani, liderul Mișcării 5 stele și Matteo Salvini, 45 de ani, liderul Ligii anti-imigrație au convenit asupra ultimelor detalii ale „Contractului pentru guvernul schimbării” într-o întâlnire de duminică seară care s-a prelungit târziu în noapte, a informat agenția de știri Ansa.

Președintele republicii Sergio Mattarella i-a convocat luni Di Maio și Salvini pentru discuții separate, a comunicat șeful statului, într-o declarație trimisă prin e-mail. Mattarella se va întâlni cu Di Maio la ora 16:30, iar cu Salvini la ora 18:00.

Promisiunile din campania electorală între care creșterea cheltuielilor statului și reforma fiscală au alimentat îngrijorările investitorilor că o administrație populistă ar putea pune în pericol finanțele publice și încetinirea creșterii economice în a treia economie a zonei euro.

Italia se confruntă deja cu cea mai lentă creștere a statelor din zona euro. Planurile de a repune în discuție tratatele încheiate cu Uniunea Europeană a determinat, de asemenea, îngrijorarea că Italia ar putea submina eforturile pentru reforma UE.

Programul economic al celor două partide ar costa bugetul între 65 și 100 de miliarde de euro, potrivit unei estimări făcute de ziarul Corriere della Sera, adăugând că introducerea taxei unică este cea mai costisitoare măsură.

Cei doi lideri continuă să păstreze liniștea referitoare la cine vor numi în funcția de prim-ministru. Posibili candidați au fost discutați de Di Maio și Salvini în cadrul reuniunii finale de duminică, a spus Ansa, citând persoane apropiate negocierilor politice.

Planul de guvernare va include respectarea promisiunilor de creștere a veniturilor pe care cinci stele l-a prezentat în alegeri și ar elimina o reformă anterioară a sistemului de pensii care a ridicat vârsta de pensionare, a declarat reporterilor de cinci stele, parlamentarul Laura Castelli, după încheierea discuțiilor dintre cei doi lideri politici de duminică.

„Nu mă îngrijorează reacția piețelor financiare sau de capital”, a spus Castelli. „Când bursele au rămas stabile a doua zi după alegeri, am înțeles că nu se tem de Cinci stele”. Alianța de centru-dreapta a lui Salvini a condus la victoria Mișcării Cinci stele la alegerile generale din 4 martie, care au dus la formarea unui parlament divizat și a negociat cu Di Maio mai mult de două luni pentru a forma un guvern.

Politicile din proiectul de până acum includ taxa unică de 15% și de 20% pentru familiile cu un venit anual de peste 80.000 de euro, potrivit unui oficial din Ligă care a refuzat să fie numit pentru că este un document confidențial. Un oficial de cinci stele a declarat că ratele de impozitare nu au fost încă definite.

5 Stele se așteaptă ca asigurarea venitului minim să coste aproximativ 17 miliarde de euro pe an, dar șeful agenției italiene de pensii estimează că prețul va fi de până la 30 de miliarde de euro. Nu au fost prezentate măsuri de finanțare ale acestui proiect. Italia are cea mai mare datorie din Europa după Grecia.

Programul comun include, de asemenea, accelerarea expulzării imigranților ilegali, a declarat oficialul Ligii. O parte centrală a platformei electorale a partidului a fost să pună capăt exodului, în special în ceea ce privește migranții care vin din Africa peste Marea Mediterană. În ceea ce privește politica externă, părțile solicită o revizuire a tratatelor Uniunii Europene și se opun sancțiunilor împotriva Rusiei, a adăugat oficialul.

Mingea va fi în curând în terenul președintelui Mattarella. Fostul judecător al Curții Constituționale, în vârstă de 76 de ani, a spus în weekend că va juca un rol activ în verificarea programului, a premierului și a componenței viitorului cabinet.

În funcție de succesul demersului populist, Mattarella ar putea numi un premier desemnat în această săptămână; el sau ea se va întâlni cu liderii partidelor înainte de a prezenta o listă de miniștri președintelui spre aprobare. Noul guvern ar urma să depună jurământul înainte de a se confrunta cu un vot de încredere în ambele camere ale Parlamentului.

Politicienii din ambele părți spun în mod privat că se caută candidați pentru postul de prim-ministru și că Di Maio și Salvini au convenit că nici unul dintre ei nu va fi premier.

Articolul precedentVești proaste pentru cei cu credite în lei. Indicele Robor la trei luni a crescut la 2,75%
Articolul următorTandemul inflație – curs, mereu în contratimp. Vezi de ce se întărește leul continuu de 12 zile

Comments are closed.