Foștii premieri Victor Ponta și Dacian Cioloș se acuză reciproc de eșecul dosarului Roșia Montana, din cauza căruia România riscă să plătească despăgubiri de miliarde de euro.

Actualul consilier al lui Marcel Ciolacu, Victor Ponta, dă vina pe fostul premier Cioloș care a  înscris situl în patrimoniul UNESCO

Dacian Cioloș susține că vina aparține de fapt lui Victor Ponta, care în calitate de premier a promis în 2013 că se va putea exploata aurul de la Roșia Montana. Mai mult, Cioloș îi cere lui Marcel Ciolacu să-l dea afară din Guvern pe consilierul Ponta, potrivit Realitatea Plus.

În 2013, mii de oameni au au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană, și față de proiectul legislativ adoptat de Guvernul Ponta, care a fost trimis la Parlament în vederea exploatării aurului la Roșia Montană.

Victor Ponta declara în 2013: „Cu siguranta vor cere despagubiri, nu stiu cat. Tinand cont de faptul ca exista o majoritate parlamentara impotriva, proiectul se va respinge. Probabil ca o sa platim toti si cred ca e corect sa spunem acest lucru. Banii publici sunt tot de la cetatenii acestei tari. E o procedura intreaga, de 10 ani de zile, pe care sigur ca era mai bine sa o inchidem din timp”


Gabriel Resources, compania care deţine dreptul de exploatare minieră la Roşia Montana, cere în instanță despăgubiri de peste 2 miliarde de dolari de la statul român.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că anunțata decizie „ne-a luat cumva prin surprindere” și că, după comunicarea deciziei, între cele două părți va fi stabilit un „calendar de despăgubire”, dacă procesul va fi pierdut de România 

Klaus Iohannis a declarat, în schimb, că este „convins că Guvernul și-a luat măsuri de precauție”

Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) este așteptat să ia decizia în procesul intentat României de către Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC)

„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, transmite RMGC.

Articolul precedentPremierul Ciolacu, victima unui DEEPFAKE pentru promovarea unor investiții la Hidroelectrica! Reacția companiei
Articolul următorControverse uriașe pe piața energiei. Oferte cu prețuri de 7 lei/kWh, fără plafonare. ANRE, amenzi de jumătate de miliard