Polița de asigurare RCA se pregătește să devină mai scumpă pentru șoferii care încalcă regulile de circulație și primesc amenzi în trafic. Noua lege RCA, care a trecut de Senatul României, mai prevede și modalități de plată mai flexibile și drepturi sporite pentru posesorii de polițe de asigurare auto.

Astfel, cu cât un șofer comite mai multe nereguli în trafic, sancționate contravențional de polițiștii de la rutieră, cu atât există riscul ca polița RCA să crească. În plus, pentru șoferii care nu au abateri în trafic, există posibilitatea ca în termen de patru-șase luni de zile aceste polițe RCA să se ieftinească.

Documentul prevede și amenzi mai mari pentru transportatorii prinși fără RCA valabil. Pe de altă parte, actul normativ care va merge la Camera Deputaților pentru promulgare mai prevede ca pentru șoferii care nu au abateri în trafic să existe posibilitatea ca în termen de patru-șase luni de zile aceste polițe RCA să se ieftinească.

Ce mai prevede legea RCA

– Polițele RCA vor putea fi plătite și în rate, iar cei care nu folosesc mașina vor avea dreptul de a solicita suspendarea asigurării. – Parlamentarii au majorat amenzile pentru șoferii care circulă fără RCA sau cei care se urcă la volan și atunci când au asigurarea suspendată.

– Păgubiții RCA nu vor mai putea primi în avans de la asigurători decât maxim 400 de euro pentru reparațiile în regie proprie a mașinilor avariate.

Reparația în regie proprie a mașinii se referă la faptul că păgubitul solicită despăgubirea pe baza evaluarii făcute de către asigurator înainte ca autovehiculul să fie reparat, dupa care se ocupă el însuși, pe cont propriu, de aducerea acestuia la starea dinaintea producerii evenimentului cu risc asigurat.

Un amendament inițiat de PSD și convenit cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) interzice plata în avans pentru reparații mai mari de 400 de euro/2000 de lei.

Amendamentul prevede că la articolul 23, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alin. (7), (8) si (9), cu următorul cuprins:

(7) La solicitarea persoanei prejudiciate, despăgubirile pot fi achitate anticipat reparației bunului avariat cu conditia ca valoarea totala a despăgubirii sa nu depaseasca echivalentul in lei a 400 de euro, la cursul de schimb BNR din ziua efectuarii platii. 

(8) Excepția prevăzută la alin. (7) nu este aplicabilă în următoarele situații:

a) vehiculul a fost încadrat în situația de daună totală economică;

b) vehiculul a fost înstrăinat avariat;

c) vehiculul a fost radiat din circulație.

(9) Incalcarea prevederilor alin. (7) constituie contravenție şi se sancţionează cu o amendă de 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentDeficitul bugetar a crescut aproape de două ori în primele luni ale anului, la 1,67% din PIB
Articolul următorLactate contrafăcute, în magazinele românești: lapte îndoit cu apă, brânză sfărâmicioasă. Șocant ce arată testele inspectorilor sanitar-veterinari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau