Comisia Europeană a retrimis României proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență, cu zeci de observații. Criticile vizează vicii de redactare din cauza cărora apar sume diferite la mai multe subcapitole. De săptămâna viitoare CE începe să aprobe proiectele PNRR depuse de țările membre și începe să facă plățile pe sumele asumate și aprobate.

Unul dintre reproșurile aduse planului este că datele din documentele .xls NU CORESPUND cu cele din documentele word pentru anumite proiecte, la capitolul privind renocarea spitalelor, potrivit Mediafax, care citează un document obșinut de Aleph TV.

Tot la un capitol legat de sănătate, suma de bani solicitată pentru renovarea sistemului de terapie intensivă pentru nou-născuți diferă între cele 2 documente. În documentul word sunt 80 de milioane de euro, în documentul .xls anexat suma finală este de 71 de milioane de euro.

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații.

La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare sunt prezentate date a căror sursă nu este precizată.

La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri, potrivit sursei citate.

La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

Articolul precedentAugustin Zegrean, fost președinte CCR: Statul nu poate fi obligat să asigure un cuantum al pensiilor, ci doar plata lor
Articolul următorCând vor putea aplica beneficiarii din HoReCa pentru schema de ajutor de stat