Liderii statelor membre UE vor profita de reuniunea lor de la finalul acestei săptămâni pentru a analiza mai multe opțiuni pentru plafonarea prețului gazelor naturale, un subiect extrem de delicat care creează divergențe în rândul statelor membre de mai multe săptămâni, potrivit unei noi variante de lucru a concluziilor summitului din 20-21 octombrie, consultată de Reuters.

Potrivit sursei citate, statele membre UE sunt blocate de mai multe săptămâni cu privire la subiectul necesităţii şi modalităţilor plafonării preţului gazelor, în cadrul eforturilor de ţinere sub control a preţurilor în creştere la energie. Totul în condiţiile în care Europa se îndreaptă spre o iarnă ce se anunță încă de pe acum a fi una extrem de grea pe fondul livrării limitate a gazelor naturale ruseşti, la care se adaugă o criză a costului vieţii, dar şi o posibilă recesiune, relatează Agerpres.

Unele state membre, inclusiv Germania – cea mai mare piaţă europeană de gaze – se opun în continuare ideea plafonării preţului gazelor pe motiv că acest lucru ar putea conduce la creşterea cererii de gaze sau ar aduce ţările în situaţia în care se străduiesc să atragă livrări de gaze de pe pieţele mondiale.

Comisia Europeană urmează să propună, marţi, un set de măsuri destinate contracarării crizei energetice, înainte de summitul liderilor UE.

Cea mai recentă variantă de lucru a concluziilor summitului din 20-21 octombrie arată că liderii UE vor fi de acord „să exploreze un coridor dinamic temporar” privind preţul gazelor naturale până când va fi disponibil un preţ alternativ de referinţă în UE.

Astfel, țări precum Belgia, Grecia, Italia şi Polonia vor un coridor de preţ pentru tranzacţiile angro cu gaze, ceea ce ar însemna un interval de preţ cu o valoare centrală mai mică decât preţul de pe piaţă.

În documentul citat de Reuters se mai precizează că liderii europeni vor analiza de asemenea „un cadru de referinţă UE temporar pentru a plafona preţul gazelor utilizate în producţia de electricitate la un nivel care să ajute la reducerea preţului electricităţii fără a conduce la o creştere a concurenţei generale pe piaţa gazelor”.

Diplomaţii sunt de părere că ar putea să apară un consens cu privire la plafonarea preţului gazelor utilizate la producţia de electricitate, pe baza unei opţiuni denumite „modelul Iberic”, după schema implementată de Spania şi Portugalia în luna iunie, chiar dacă unele state se tem că asta ar putea duce la creşterea cererii UE de gaze, mai arată sursa citată.

Articolul precedentȘeful Gazprom amenință că plafonarea prețului va duce la oprirea livrărilor
Articolul următorDacia si Ford România, producții record. Crizele s-au dovedit o oportunitate