La sfârșitul anului, Pilonul II de pensii, va acumula active de 10 miliarde de euro, estimează Radu Crăciun, președintele Asociației Fondurilor de Pensii Administrate Privat din România (APAPR),

”Estimăm că la sfârșitul acestui an Pilonul II va ajunge in aprorierea acestei valori. În ceea ce privește pilonul III ne vom apropia de jumătate de miliard de euro, probabil 450 de milioane de euro. Ca număr de participanți probabil că pe pilonul III vom ajunge la 500.000 de participanți, iar la pilonul II probabil căvor fi undeva la 7,5 milioane de participanți”, a declarat Radu Crăciun.

Acesta a atras atenția că recentele declarații făcute de Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului Viorica Dăncilă, cu privire la investițiile fondurilor de pensii în acțiunile Digi / RCS&RDS, „au efectul unei bombe cu impact multiplu și afectează substanțial trei instituții foarte importante ale oricărei economii de piață: autoritatea de supraveghere, piața de capital și fondurile private de pensii”, potrivit Hotnews.

„Până la urmă, care este expunerea fondurilor de pensii private din România la Digi, de merită să creăm așa un scandal pe tema asta? Răspunsul este simplu: Doar 0,4% din totalul activelor fondurilor de pilon II sunt investite la Digi. Despre asta vorbim”, spune Crăciun.

Eu cred că astfel de declarații, și cred că este valabil pentru oricine ar face acest gen de declarații indiferent cum s-ar numi el, au efectul unei bombe cu impact multiplu și nu este vorba doar de fondurile de pensii. O primă consecință a fost legată de credibilitatea ASF, care este chemat să vegheze la corectitudinea funcționării pieței de capital, a modului în care se fac listările și a modului în care informațiile de interes public sunt furnizate și care veghează asupra modului în care pensiile private funcționează. ASF face această supraveghere zi de zi, ceas de ceas. Nu trebuie să vină cineva din exterior să spună ceva și dintr-o dată toți cei din ASF se trezesc și încep să controleze. O primă sugestie care se face, și mi se pare total incorectă față de ASF în primul rând, este că ASF nu și-a făcut treaba cum trebuie și că abia acum, vezi Doamne, trebuie să vină și să facă ceea ce trebuia mai de mult. Deci ASF este o primă victimă colaterală, subliniază președintele APAPR.

A doua victimă colaterală este Bursa în sine, pentru că în momentul în care antreprenorii români văd că pot fi subiectul unor atacuri și valoarea companiilor lor în urma acestor atacuri scade, se vor gândi cred că de 3 ori înainte să-și propună să se mai listeze la Bursa de la București. Ce investitor întreg la minte vrea să devină subiectul unor declarații publice în ideea de a-i scădea prețul companiei pe care o are? Bursa nu ar trebui să fie parte a luptelor politice, consideră Radu Crăciun.

A treia victimă colaterală sunt fondurile de pensii, pentru că noi investim în acțiuni listate, inclusiv în Digi, și în momentul în care vine cineva și spune ‘eu știu că acțiunile Digi vor mai scădea cu încă 25% față de cum au scăzut până acum’ este clar că aceasta riscă să devină o profeție care să se îndeplinească singură, nu? Acțiunile scad pentru că  cineva important a spus că o să scadă, noi am performat prost pentru că acțiunile respective au scăzut și iată cum fondurile de pensii investesc în active lipsite de calitate. Consecințele mi se par foarte serioase și afectează substanțial trei instituții foarte importante ale oricărei economii de piață; autoritatea de supraveghere, piața de capital și fondurile private de pensii, a subliniat Crăciun.

Expunerea fondurilor de pensii private din România la Digi este de 0,4%. Deci 0,4% din totalul activelor fondurilor de pilon II sunt investite la Digi. Despre asta vorbim. Digi este undeva pe locul 10 într-un clasament al investițiilor pe care fondurile de pensii le-au făcut. Pe primele locuri sunt de exemplu Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Romgaz, OMV Petrom și așa mai departe, spune Crăciun, care arată că în pilonul II sunt aproximativ 7 milioane de participanți, dar din cei 7 administratori de fonduri, doar 5 administratori au cumpărat acțiuni la Digi, ceea ce face ca numărul celor care au investit să fie undeva la peste 3 milioane de participanți.

Ca președinte al BCR Pensii, Radu Crăciun a explicat că la compania pe care o conduce, la Digi sunt deținute ”aproximativ 3% din portofoliul de acțiuni”.

 

Articolul precedentReuniune FED: Inflația poate fi influențată pozitiv de dezvoltarea retailerilor online
Articolul următorMoody’s: Ratingul României va scădea dacă politicile economice nu se schimbă

Comments are closed.