Piața locuințelor: „Românul investițional” are 40-50 de ani și venituri peste medie

Cei mai mulți dintre cumpărătorii de locuințe urmăresc uzul propriu, iar profilul cumpărătorului investițional conturează un bărbat cu venituri peste medie.

Procentul clienţilor care achiziţionează locuinţe în scop investiţional a înregistrat o uşoară temperare, ajungând la un procent de 10-15% în prezent, au anunţat joi organizatorii expoziţiei imobiliare Imobiliarium.

”Profilul unui astfel de cumpărător este, în general, un bărbat cu vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani, cu venit mediu sau peste medie, interesat de o paletă mai mare de locuinţe”, spun reprezentanţii Imobiliarium, potrivit News.ro.

Motivele care au încurajat efectuarea unei achiziţii în scop investiţional în ultimii ani au fost nevoia – în general cea a părinţilor de a investi în locuinţe pentru copii, oportunitatea – exploatarea prin închiriere a locuinţelor în marile centre universitare, stabilitatea macro-financiară, nivelul dobânzilor şi, mai ales, raportul dintre cerere şi ofertă, adaugă ei.

În topul caracteristicilor căutate de investitori se află amplasamentul, aproape de mijloacele de transport, facilităţile din împrejurimi şi numărul de camere, apartamentele de trei camere fiind cele mai dorite.

Ce urmărește cumpărătorul investițional

”Cerinţele la achiziţie sunt similare indiferent de intenţia cumpărătorului (proximitatea faţă de metrou, facilităţi, randament bun din perspectiva nevoii de spaţiu), însă diferenţa se observă când ne uităm la amplasament. Cumpărătorii care doresc să investească se orientează spre nordul sau vestul Capitalei, către proprietăţi aflate în proximitatea hub-urilor de birouri. Raportul dintre românii care achiziţionează o locuinţă de nevoie vs. în scop investiţional este de aproximativ 85% – 15%, valabil în general pentru apartamentele din ansambluri tradiţionale. În cazul celor de tip boutique, situate în zone centrale, procentele ajung chiar şi la egalitate”, a declarat Rafel Nebreda, de la Imoteca The Residential Experts.

Specialiştii Imobiliarium recomandă sectoarele 1 şi 2, zona de N-V a Bucureştiului sau Voluntari şi Ilfov pentru achiziţia unei locuinţe în scop investiţional, în timp ce sectoarele 1, 4 şi 6 sunt indicate pentru cumpărarea primei case.

Expoziţia va avea loc între 12-14 octombrie, în Bucureşti, expoziţia urmând să găzduiască 62 de dezvoltatori ce prezintă o ofertă de 88 de ansambluri rezidenţiale.

Oferta la târg cuprinde peste 22.600 apartamente şi case.

Articolul precedentUn milion de români, afectați de suspendarea curselor auto județene și interjudețene
Articolul următorLeul cedează teren în fața euro, îndreptându-se spre 4,67 lei/euro

Comments are closed.