Proiectul de modificare a pensiilor de serviciu a fost finalizat, a anunțat marți Ministerul Muncii. Principiul călăuzitor este ca nicio pensie să nu mai depășească nivelul salariului primit în perioada activă. Sunt vizați de aceste schimbări magistrați și personal auxiliar din instanțele judecătorești și parchete, funcționari parlamentari, angajați ai Corpului diplomatic, ai Aviației Civile și ai Curții de Conturi, dar și la pensiile militare, potrivit adevarul.ro.

PRINCIPALELE PREVEDERI

MAGISTRAȚII cu o vechime de cel puțin 25 de ani, realizată doar în astfel de funcții, pot beneficia de o pensie de serviciu de maximum 80% din baza de calcul aferentă mediei indemnizațiilor de încadrare brute lunare, inclusiv sporurile permanente aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani. Pensia nu poate fi mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, iar calculul ei nu va ține cont de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale, diurne sau alte drepturi care nu au caracter permanent.

În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, toate pensiile magistraților aflate în plată (care sunt în medie de peste 21.300 lei/lunar potrivit datelor CNPP)  se vor recalcula.

PERSONALUL AUXILIAR de specialitate al instanțelor și parchetelor se poate pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani, cu condiția unei vechimi în muncă în funcția respectivă de cel puțin 25 de ani.   Cei aflați în această situație vor încasa o pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei în care se depune cererea de pensionare.

Personalul Curții de Conturi, Corpului Diplomatic și Aviația Civilă

Auditorii Curții de Conturi se pot pensiona la împlinirea vârstei de pensionare, dacă au cel puțin 15 ani vechime în cadrul Curții de Conturi și vor beneficia de pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei în care se depune cererea de pensionare.

Baza de calcul a pensiei nu va ține cont de sporul de risc și suprasolicitarea neuropsihică de 50% și nici de majorarea de până la 75% din salariul de bază câștigate în instanță.

Membrii Corpului Diplomatic și consular cu o vechime de cel puținm 15 ani în MAE, la împlinirea vârstei standard de pensionare, cuantumul pensiei neputând fi mai mare de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor brute din ultimele 12 luni anterioare depunerioi cererii de pensionare.

Piloții și instructorii Aviației Civile se pot pensiona la împlinirea vârstei de 52 de ani, dacă au cel puțin 20 de ani vechime în domeniu și vor beneficia de o pensie de serviciu de maximum 65% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care s-a depus cererea de pensionare.

Funcționarii publici parlamentari se pot pensiona dacă au un stagiu de cotizare de cel puțin 30 de ani, din care minimum 15 ani în structurile Parlamentului. Pensia va fi de maximum 65% din media veniturilor brute din ultimele 12 luni înaintea pensionării, dar nu va putea depăși salariul de bază brut, inclusiv sporurile din ultimele 12 luni anterioare pensionării. Cei care au 25 de ani vechime în structurile Parlamentului se păot pensiona și înaintea împlinirii vârstei de pensionare, dar nu mai devreme de 60 de ani.

Pensiile militare, modalitate diferită de calcul. Eroarea de formulare care ridică semne de întrebare

Deși nu era luat inițial în calcul, proiectul de lege pentru modificarea pensiilor speciale operează schimbări și pentru pensiile militare.  Formularea din proiect este însă inexactă, dând naștere unor interpetări. 

În text se scrie că „baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor sau salariilor lunare brute realizate în funcția de bază din ultimele 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate”.

De vreme ce nu a fost folosită sintagma de la celelate categorii, adică „ultimele 12 luni de activitate”, cel mai probabil enunțul corect este „12 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de activitate”. 

Mai mult, în baza de calcul nu se includ diurnele, compensațiile lunare pentru chirie, alocațiile de hrană, contravaloarea echipamentelor tehnice ori a celor de protecție și de lucru, primele și premiile, indemnizațiile de instalare și de mutare, plățile compensatorii pentru trecerea în rezervă, compensațiile pentru concediul de odihnă neefectuat, sporurile și alte asemenea beneficii.

Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Articolul precedentEfectele BOICOTULUI la pompă: prețurile scad tot mai mult – Plinul de benzină e mai ieftin
Articolul următorAustria, afaceri și profituri uriașe din lemnul românesc – Amploarea defrișărilor este uriașă: 6 hectare de pădure dispar în fiecare oră