Proporţia ratingurilor băncilor cu perspectivă negativă sau plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă a crescut de aproape cinci ori în primul semestru al anului, ca efect al crizei economice generate de pandemia coronavirus, arată un raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch, citat de Agerpres.

Astfel, dacă pe 31 decembrie 2019, proporția băncilor ce ar putea avea probleme era de 13%, la finalul lunii iunie a ajuns la peste 60%.

Proporţia ratingurilor plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă a fost de 10%, cel mai ridicat nivel din ultimii ani, ceea ce denotă riscurile pe termen scurt la adresa calificativelor multor bănci. Practic, nu există ratinguri de perspectivă pozitivă, avertizează Fitch.

Cele mai numeroase perspective negative sunt pe pieţele emergente din America de Nord şi de Sud, unde 87% din ratinguri sunt în acest palier. Pieţele dezvoltate din Europa au a doua cea mai ridicată proporţie a ratingurilor cu perspectivă negativă sau plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă – cea mai mare creştere în primul semestru din 2020.

De asemenea, pieţele dezvoltate din Europa au de departe cea mai ridicată proporţie a băncilor cu ratinguri plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă (22%). În schimb, economiile emergente din Asia-Pacific şi Europa au cea mai scăzută proporţie a ratingurilor cu perspectivă negativă sau plasate sub supraveghere cu perspectivă negativă (27% şi, respectiv, 44%).

Aceste evoluţii reflectă sprijinul extern şi, în cazul Europei, sprijinul băncilor mamă cu un rating mai ridicat. Pe plan global, în primul semestru din acest an au fost retrogradate ratingurile a 109 bănci şi au fost revizuite în creştere calificativele a nouă bănci.

Articolul precedentSubvenții pentru partide, 1,25 milioane de euro pentru prima decadă din august
Articolul următorTurismul va afecta semnificativ evoluţia economiei Greciei în 2020