Pandemia a afectat veniturile şi vânzările în cazul a peste 55% dintre companii, iar mai mult de o treime și-au întrerupt temporar activitatea, arată un studiu de piaţă realizat de către compania de cercetare iSense Solutions, la comanda UniCredit Bank S.A.

„Pandemia a afectat în special veniturile şi vânzările companiilor. 55% dintre ele au menţionat aceasta pe primul loc, iar pe locul doi, 39% au fost nevoie să îşi întrerupă temporar activitatea. Cu toate acestea există şi o nişă. Sunt 5% dintre companii care au raportat o creştere a veniturilor în această perioadă”, a declarat Andrei Canda, managing partner în cadrul iSenseSolutions, citat de Agerpres, la prezentarea publică a studiului privind Efectele pandemiei asupra transformării digitale a mediului de business.

Potrivit analizei, 16% dintre repondenți au indicat ca și soluție de adaptare la condițiile de criză reducerea numărului de angajaţi, iar 8% întreruperea parţială a activităţii.

În acest condiții, 56% dintre companii consideră că situaţia economică generală din România este nefavorabilă mediului de afaceri, pentru 31% este neutră, iar pentru 13% este favorabilă.

8 din 10 companii au raportat cel puţin o dificultate cauzată de pandemie. Astfel, 49% au menţionat scăderea cererii, 31% activitatea suspendată temporar, 23% plăţi întârziate, 21 – instruirea şi mentenanţa personalului, iar 17% instabilitatea leului.

Pentru 37% dintre companii digitalizarea reprezintă o mare oportunitate a contextului actual. 3 din 10 companii consideră că numărul de clienţi/furnizori nu va scădea în 2020. Pentru continuarea activităţii, companiile au ales să transfere activităţile fizice în online (38%), însă unele dintre ele au apelat şi la reducerea numărului de angajaţi, prin trimiterea lor în şomaj tehnic (37%).

Canda a menţionat că în ultimele luni, companiile sunt tot mai prezente în zona digitală, folosindu-se în special de platformele online şi de teleworking. 46% dintre companii consideră că procesul de digitalizare este îngreunat de dificultăţile de adaptare ale angajaţilor la tehnologiile şi activităţile online. Jumătate dintre companii iau în considerare posibilitatea transformării digitale, considerând ca ar putea obţine numeroase avantaje ca urmare a acestei decizii. Corporaţiile (73% faţă de 53% din total) tind să sprijine mai mult aceasta idee.

Studiu de piaţă a fost realizat în perioada iunie 2020 de către compania de cercetare iSense Solutions la comanda UniCredit Bank S.A., prin care a fost evaluat interesul faţă de transformarea digitală a societăţilor comerciale din România, atât companii IMM, cât şi corporaţii. Eşantionul reprezentativ a avut în vedere un număr de 303 societăţi comerciale din România.

Articolul precedentRata anuală a inflaţiei a crescut cu 0,2 puncte procentuale în iulie față de luna precedentă
Articolul următorCum vor fi împărțiți banii la rectificarea bugetară | Document obținut EXCUSIV de Realitatea PLUS