Un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică miercuri de Ministerul Finanțelor prevede modificarea legislației astfel încât Eximbank să poată activa și pe piața de retail (operațiuni adresate persoanelor fizice), dar și modificări în structura de conducere a băncii controlate de stat.

Modificările au loc pe fondul încheierii negocierilor pentru cumpărarea de către Eximbank a Băncii Românești (deținută de banca greacă NBR). Tranzacția, al cărei preț nu a fost dezvăluit oficial, face obiectul unei analize a Consiliului Concurenței. G4Media.ro a scris la momentul negocierilor că prețul pe care ar urma să îl plătească Eximbank ar fi de circa 450 de milioane de euro.

Pentru a putea intra pe piața de retail, Eximbank are nevoie de o prevedere legală expresă în acest sens, potrivit notei de fundamentare care însoțește proiectul de OUG.

Proiectul legislativ mai prevede și modificarea structurii de conducere a Eximbank: banca va fi condusă de un consiliu de administrație numit de adunarea generala a acționarilor, format din 7 membri, din care 4 administratori neexecutivi și 3 administratori executivi, respectiv președintele executiv și doi vicepreședinți executivi ai băncii. Președintele consiliului de administrație va fi desemnat de către adunarea generală ordinară a acționarilor dintre membrii neexecutivi independenți.

Articolul precedentCare este cel mai bun oraş de trăit din lume?
Articolul următorSUA deblochează 3,6 miliarde de dolari pentru „zidul lui Trump”