Creşterea economiei româneşti ar putea încetini la 3% în acest an, în contextul în care condiţiile financiare au devenit mai stricte la nivel global, iar volatilitatea pieţelor financiare, cel mai probabil, va fi ridicată pe parcursul anului 2019, a anunţat, joi, administratorul de fonduri de investiţii OTP Asset Management, parte din grupul financiar maghiar OTP.

Anul trecut, economia României a înregistrat un avans de 4,1%, sub aşteptări, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Pentru acest an, Guvernul mizează pe un avans de 5,5%, chiar dacă mai multe instituţii financiare internaţionale au estimări mai pesimiste.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit, recent, în scădere prognoza privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 3,4% la 3,1%.

OTP Asset Management avertizează că economia României ar putea creşte cu doar 3% în acest an.

”În privinţa României, ne aşteptăm la o creştere a PIB-ului de 3% în anul 2019. Similar cu anii anteriori, consumul gospodăriilor populaţiei ar putea fi principalul motor al creşterii economice. Ne aşteptăm ca în anul 2019 investiţiile să înregistreze un avans modest, deoarece efectul pozitiv al absorbţiei fondurilor europene şi presiunea asupra companiilor de a îmbunătăţi productivitatea ar putea fi compensate, parţial, de investiţii mai reduse în sectorul energiei, telecomunicaţiilor şi financiar”, se arată în comunicat.

Totodată, pe termen mediu, ar putea fi necesară o creştere modestă a ratei dobânzii de politicii monetare de către Banca Naţională a României (BNR) pentru a menţine inflaţia bine ancorată de ţintă, potrivit OTP. Această evoluţie modestă ar veni în condiţiile în care, la nivel global, condiţiile financiare sunt mai stricte.

”Începând cu anul 2018, epoca condiţiilor monetare ultra-relaxate se pare că a încetat. Ratele mai mari ale dobânzilor în SUA şi aprecierea dolarului au condus la condiţii financiare mai stricte în întreaga lume, generând efecte negative de contaminare, în special în cazul economiilor emergente cu baze economice mai slabe, cum ar fi Argentina sau Turcia”, se arată în comunicat.

În plus, tensiunile comerciale între cele mai mari două economii ale lumii, SUA şi China, au provocat ”dureri de cap” investitorilor de pe pieţele financiare şi au afectat evoluţia economiei globale.

”Totodată, saga britanică privind Brexit-ul şi problemele bugetului italian au creat îngrijorări suplimentare la nivelul Europei. Toţi aceşti factori au alimentat temerile privind încetinirea globală a economiei mondiale”, se arată în comunicat.

Mai mult de atât, zona euro a înregistrat la rândul ei o încetinire neaşteptată pe fondul temerilor privind Brexitul, dar şi din cauza dificultăţilor de producţie în industria auto sau protestelor masive din Franţa a „vestelor galbene”, potrivit OTP.

Articolul precedentCardurile BCR nu vor fi funcționale în noaptea de vineri spre sâmbătă
Articolul următorCurs valutar. Euro în scădere, lira sterlină în urcare