Ordonanța de urgență care include așa-numita ”taxă pe lăcomie” și noi măsuri de taxare a companiilor energetice și telecom va figura pe ordinea de zi suplimentară, informează Realitatea TV, care îl citează pe ministrul Muncii Marius Budăi.

Setul de măsuri prezentat marți seară de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a scandalizat mediul de afaceri și a provocat pierderi-record la BVB.

Guvernul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ”taxa pe lăcomie”, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.

Comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii va scădea de la 2,5% la 1%, iar o persoană se poate retrage de la un fond de pensii, pe bază de cerere individuală, după minimum cinci ani de participare.

Companiile la care statul este acţionar unic sau majoritar vor trebui să vireze, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, 35% din suma prevăzută pentru investiţiile care nu au fost realizate, în termen de 60 de zile de la aprobarea situaţiilor financiare aferente anului 2018.

Proiectele europene urmează să fie în sarcina şi la decizia autorităţilor de management, acestea urmând a spune da sau nu pe contractele de atribuire.

Anul viitor urmează a se acorda creşteri salariale aşa cum prevede Legea salarizării, iar punctul de pensie urmează să fie majorat cu 15% de la 1 septembrie.

Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022.

Articolul precedentDan Vasile Mihale: „Taxa pe lăcomie” și grațierea mascată
Articolul următorConsiliul Economic și Social s-a întrunit de urgență pentru a analiza ordonanța de urgență pe taxe