Oficialii OPEC sunt speriați după ce petrolul SUA a inundat piața mondială

O creștere constantă a producției de petrol din S.U.A. va avea loc în următorii cinci ani, au declarat oficialii OPEC, duminică, estimând că cererea pentru țițeiul grupului de producători va scădea în ciuda creșterii apetitului pentru energie alimentată de expansiunea economică globală.

„Cererea în scădere a volumului de țiței OPEC este rezultatul unei puternice aprovizionări cu țiței non-OPEC în perioada 2017-2023, în special datorită petrolului provenit din Statele Unite”, conform Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC), în raportul ce cuprinde perspectiva pe termen lung a petrolului, citat de Reuters.

„SUA rămân, de departe, cea mai importantă sursă de creștere a aprovizionării pe termen mediu, contribuind cu două treimi la noua ofertă, determinată de o creștere în continuare a producției de petrol”, se mai arată în raport.

Statele Unite au împins producția de țiței la niveluri record în ultimii ani, în urma unei revoluții a tehnologiei bazată pe șisturi, care a făcut posibilă deblocarea unor rezerve importante care erau considerate anterior ca fiind neeconomice.

Sancțiunile SUA asupra membrilor OPEC Venezuela și Iran au contribuit la majorarea prețului petrolului Brent (cel care se tranzacționează la Londra) la cea mai mare valoare din 2014, la aproximativ 80 de dolari pe baril, stimulând, de asemenea, producătorii de țiței de șist din SUA să crească producția.

OPEC a afirmat că și-a revizuit perspectivele de creștere a producției de țiței non-OPEC până în 2023 și estimează acum o creștere de 4 milioane de barili pe zi față de raportul de anul trecut.

În raport se menționează că țările non-OPEC vor produce 66,1 de milioane de barili pe zi de țiței și produse distilate în 2023, față de 57,5 de milioane de barili pe zi în 2017.

Statele Unite vor spori producția de petrol de șist la 13,4 de milioane de barili pe zi în 2023, de la 7,4 milioane în 2017, producția totală a SUA atingând 20 de milioane de barili pe zi, conform raportului OPEC.

Acest lucru ar face ca Statele Unite, odată cel mai mare importator brut, să nu mai depindă de importuri.

Ca urmare a acestor schimbări tectonice, cererea pentru țițeiul OPEC este estimată să scadă  la 31,6 milioane de barili pe zi în 2023 de la 32,6 de milioane în 2017.

OPEC și-a majorat prognoza în privința cererii globale de petrol. În prezent, consumul de petrol pentru 2020 atinge 101,9 milioane bpd, în creștere cu 1,2 milioane bpd față de raportul de anul trecut.

Pe termen lung, cererea de petrol este așteptată să crească cu 14,5 milioane de barili pe zi, ajungând la 111,7 milioane până în 2040, în creștere ușoară față de prognoza de anul trecut.

Articolul precedentGuvernul german se implică în crearea uneia dintre cele mai mari bănci din lume
Articolul următorVacanța, dar și mersul prost al economiei, creștere zero a industriei, în august

Comments are closed.