Sursa foto: Petrom OMV

Nava specială Marshall Vasilevsky, aparţinând grupului rus Gazprom, a fost închiriată grupului energetic austriac OMV, proprietarul OMV Petrom, informează Reuters.

Această platformă, potrivit preşedintelui Vladimir Putin, este o garanţie a securităţii energetice a enclavei Kaliningrad.

Marshall Vasilevsky este o platformă unică în Rusia, ea permite transportul de gaze lichefiate şi este echipată cu echipamente pentru regazeificare, adică pentru conversia gazelor lichefiate în gaze naturale care pot fi pompate ulterior prin gazoducte spre consumatori.

Directorul general de la OMV, Rainer Seele, a confirmat joi că OMV a închiriat această navă. Prezent la forumul economic de la Alpbach, Rainer Seele a spus că OMV intenţionează să utilizeze nava ca o facilitate de stocare offshore. Seele nu a vrut să spună dacă nava este încărcată cu gaze lichefiate de la Gazprom şi nici care este perioada pentru care OMV a închiriat nava.

Potrivit datelor Refinitiv Eikon, platforma este ancorată în apropiere de portul Rotterdam.

„OMV a încărcat gaze naturale lichefiate şi aşteaptă să crească preţurile pentru a revinde gazele”, a declarat o sursă din interiorul Gazprom.

Potrivit surselor, OMV ar fi închiriat această navă până în luna noiembrie.

Gazprom are o relaţie îndelungată cu OMV. Gigantul rus a promis că va furniza OMV echivalentul a 1,2 miliarde metri cubi de gaze naturale sub forma GNL în 2020. De asemenea, OMV este partenerul Gazprom în proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Articolul precedentMai puține autorizații de construcții în iulie 2019, față de anul trecut
Articolul următorIndicele ROBOR la 3 luni stagnează, cel la 6 luni a scăzut la 3,13%