Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat vineri că de la începutul anului viitor nu va mai fi permisă instalarea de centrale termice individuale în blocurile noi de locuințe. Apreciată pentru efectul benefic asupra mediului, decizia va provoca scumpirea locuințelor noi. 
Ministrul Mediului a afirmat, într-un interviu pentru un post TV că în noile blocuri nu vor mai fi permise decât centrale mari, care să alimenteze toate apartamentele și să evacueze gazele arse la cel puțin 40 de metri, adică înălțimea aproximativă a unui bloc de 10 etaje.
Măsura ar putea fi aplicată chiar din luna ianuarie, cel mai târziu februarie 2022, iar din acel moment dezvoltatorii nu vor mai putea monta centrale individuale.
Chiar dacă o astfel de decizie va avea un efect benefic din prisma reducerii poluării, faptul că statul nu contribuie în niciun fel la această tranziție va face ca mare parte din povara costurilor suplimentare să cadă în seama celor care-și cumpără locuințe în blocuri noi.
Potrivit dezvoltatorilor imobiliari, instalarea unei centrale de scară costă cu cel puțin 50% mai mult decât instalarea centralelor individuale, iar efectul final ar putea fi o creștere a prețului pe apartament de circa 10.000 de euro, potrivit HotNews.
Pe de altă parte, potrivit datelor tehnice, o astfel de centrală ar reduce consumul de energie/apartament cu până la 40%, ceea ce ar duce la o amortizare în timp a investiției suplimentare.
Articolul precedentSalariile profesorilor CRESC de la 1 IANUARIE cu 8%
Articolul următorMinistrul Finanțelor, Adrian Câciu, la Realitatea Plus: Proiectul de buget ajunge luni în Parlament