În perioada 2-16 iulie se va desfășura oferta publică de vânzare derulată de acționarii majoritari ai Alro, Vimetco și Conef, societăți controlate de miliardarul rus Vitali Machitski, prin care sunt puse în vânzare 54% din acțiuni.

Pentru BVB oferta aceasta, dacă va fi absorbită de piață, va reprezenta un balon de oxigen atât la capitolul imagine cât și profit, având în vedere volumele mici de tranzacționare din ultima perioadă.

În prospectul de ofertă al celor 383,8 milioane de titluri (53,77% din capitalul social), aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prețul va fi format de investitorii instituționali, iar cei de retail vor putea subscrie la prețul maxim al ofertei de 6,18 lei/acțiune, cu 71,19% mai mare decât cel de piață, pentru ca în momentul alocării să primească titlurile la prețul rezultat din tranzacție. Nu s-a stabilit un preț minim, iar pasul de cotare este de 5 bani/acțiune.

Prețul acțiunilor a avansat la BVB cu 15%, maximumul admis de reglementările operatorului de piață, până la 4,15 lei/acțiune.

Intermediarii ofertei prin care miliardarul rus Vitali Machitski vrea să cedeze pachetul majoritar vor fi Deutsche Bank AG și UBS Investment Bank, în calitate de coordonatori globali, și Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Generale, BT Capital Partners, Raiffeisen Centrobank și Banca IMI S.p.a, ca manageri asociați.

La ultimul preț de închidere de pe bursă, de 3,61 lei/acțiune, capitalizarea de piață a Alro se ridică la 2,57 miliarde lei (552,50 milioane euro), iar valoarea pachetului pus în vânzare se ridică la 1,38 miliarde lei (297,19 milioane euro).

 

Alro este unul dintre emitenții cu rezultate financiare bune. Astfel, Combinatul de aluminiu a distribuit dividende în valoare de 382 milioane lei, de 7 ori mai mult decât tot prețul plătit la privatizare. Investitorii în acțiuni Alro Slatina (ALR) beneficiază astfel de un randament cu 2 cifre la firma controlată de miliardarul rus Vitali Machitski.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a combinatului de aluminiu a votat distribuirea unui dividend brut de 0,53523 lei/acțiune. Astfel, valoarea însumată a dividendelor distribuite se ridică la 382,03 milioane lei (81,99 milioane euro), sumă reprezentând 97,7% din profitul net la nivel de grup de 391 milioane lei.

Matchitski, care deține compania Vimetco, va încasa în urma tranzacției 321 milioane lei, aproximativ 69 milioane euro.

Anul trecut, vânzările de aluminiu primar s-au redus din punct de vedere cantitativ cu 1,95%, la 151.000 de tone, de la 154.000 de tone, în schimb pe segmentul aluminiului procesat, livrările au crescut cu 6,49%, la 82.000 de tone, de la 77.000 de tone. Afacerile companiei s-au ridicat în 2017 la 2,47 miliarde lei, în creștere cu 15,42% față de exercițiul financiar precedent, însă focalizarea pe segmentul produselor cu valoare adăugată mare, a contribuit la un salt de aproape 4 ori a profitului net.

Pe fondul unei sporiri cu 15% a afacerilor și a creșterii vânzărilor de aluminiu procesat, combinatul Alro Slatina a realizat în 2017 un profit net de 318 milioane lei, record în istoria companiei. În primele 3 luni ale acestui an, compania a avut un rezultat net de aproape 125 milioane lei, aproape jumătate din câștigul net record pe întreg anul trecut.

Alro Slatina, combinat fondat la jumătatea anilor ’60, a fost privatizat de statul român în anul 2002 către ruși, pe atunci sub denumirea Marco Group, prețul plătit fiind de 11,5 milioane dolari, de aproximativ 7 ori mai mic decât dividendele încasate în acest an. Valoarea de piață a companiei a crescut constant, iar capitalizarea bursieră a societății este de 2,49 miliarde lei.

 

 

Articolul precedentGrupul MedLife amendat de Consiliul Concurenței, acțiunile companiei scad la BVB
Articolul următorClemență electorală: Amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate în 15 zile

Comments are closed.