Turbulențele de pe piețe de capital nu au afectat piața produselor de lux, conform ultimelor date comunicate de celebrele case de licitații Christie’s și Sotheby’s, care împreună au avut vânzări record de aproape două miliarde dolari, într-o singură săptămână scrie Bloomberg.

Săptămâna trecută, Christie’s a vândut obiecte de artă în valoare de 1,1 miliarde de dolari, în timp ce Sotheby’s a realizat 835 milioane de dolari, plus vânzări și mai mari constând în bijuterii și ceasuri, potrivit Bloomberg.

Deși este cunoscut că piața produselor de lux rămâne imună față de fluctuațiile piețelor de capital și financiare, este de remarcat recordul stabilit la licitația de săptămâna trecută a casei Christie’s cu vânzarea tabloului „Portretul unui artist (Piscină cu două personaje)”, pictat de Scott Hockney, adjudecat pentru 90,3 milioane de dolari, cel mai mare preț plătit pentru o lucrare aparținând unui artist în viață, record deținut până acum de Jeff Koons.

Marele câștigător este dealerul de pe piața Forex, miliardarul Joe Lewis, care a fost vânzătorul operei lui Hockney. Hopper-ul a venit din colectia omului de afaceri Barney A. Ebsworth, care a decedat anul trecut. Cumpărătorii nu au fost dezvăluiți.

În același timp, la Sotheby’s un alt record l-a constituit un colier de perle cu un medalion de diamant, care a aparținut reginei Maria Antoaneta. Bijuteria a fost adjudecată cu suma de 36,2 milioane de dolari. Casa de licitații a comunicat că valoarea vânzărilor a crescut cu 15%, comparativ cu anul trecut, în cazul operelor artiștilor impresioniști, moderni și contemporani.

Ceea ce este îngrijorător constă în faptul că vânzările record de lucrări de artă și bijuterii survin în momentul în care trendul crescător al burselor de capital – investiții financiare preferate de regulă ale „colecționarilor de artă” – s-a inversat, bogații lumii transferându-și sumele investite în acțiuni într-un segment al pieței care nu suferă scăderi dramatice ale prețurilor chiar în condiții de criză.

Articolul precedentScăderile din construcții demolează poziția României față de restul UE
Articolul următorRomânia, a treia din coada UE la ponderea întreprinderilor mici în economie

Comments are closed.