O decizie administrativă a prăbușit Bitcoin

Bitcoin a scăzut puternic, miercuri, după ce comisia americană pentru valori mobiliare și burse (Securites and Exchange Commission) a amânat luarea unei decizii cu privire la crearea unui fond tranzacționat la bursă (ETF), care ar fi fost primul produs financiar de acest tip.

Ca rezultat, piețele criptomonedelor au scăzut drastic în sesiunea curentă. Bitcoin a scăzut cu 4%, tranzacționând cu puțin sub 6.500 de dolari, potrivit datelor CoinDesk citate de CNBC. Capitalizarea Bitcoin, adică valoarea de piața a tuturor monedelor Bitcoin, a scăzut cu peste 9 miliarde de dolari.

Firma de investiții VanEck a colaborat cu Solid X, o companie de servicii financiare, la începutul acestui an, în încercarea de a lansa un ETF care să fie susținut mai degrabă de monede „reale” Bitcoin decât de contracte futures ce au Bitcoin ca activ suport. Un ETF este un produs financiar de tip fond de investiții care urmărește prețul unui activ sau al unui coș de active și este listat la bursă. Aceasta înseamnă că investitorii nu trebuie să cumpere, de fapt, activele suport, ci doar acțiuni în acest fond.

ETF-urile sunt văzute ca o modalitate prin care investitorii instituționali pot intra în piețele criptovalutelor investind astfel într-un mod mai sigur față de cumpărarea unui Bitcoin prin intermediul unui exchange.

Aceasta este a treia încercare a lui VanEck de a lansa un ETF pe Bitcoin, după ce a întâmpinat două respingeri din partea SEC în trecut. Cu această ocazie, SEC a declarat că amână luarea unei decizii până pe 30 septembrie.

Bitcoin, care este cea mai mare criptovalută din lume după capitalizare a scăzut în mod dramatic de la recordul istoric de aproape 20.000 de dolari pe care l-a înregistrat în decembrie 2017.

fondroGraficul zilnic al Bitcoin, sursa: tradingeconomics.com

Bitcoin a avut parte de o revenire de la minimele consemnate in iunie, când a scăzut sub 6.000 de dolari, interesul pentru moneda virtuală părând să fie în creșcut. Cota de piață a Bitcoin din întreaga piață de criptovalute este la cel mai înalt nivel din acest an și aproape de locul în care a fost atunci când moneda digitală a atins cel mai înalt nivel al prețului din istoria sa.

În prezent, prețul unui Bitcoin se află extrem de aproape de minimele anului, existând riscul de a sparge pragul de suport situat în zona de 6.000 de dolari.

Există o serie întreagă de cereri în curs de desfășurare pentru a aprobarea listării de ETF-uri, dar până în prezent niciuna nu a fost aprobată de SEC. O a doua încercare a lui Cameron și a lui Tyler Winklevoss, fondatorii exchange-lui Gemini, de a-și lista ETF-ul a fost recent respinsă de SEC.

Cotația Bitcoin a suferit constant în 2018 din cauza lipsei de noi cumpărători, scăzând cu peste 60% an după un maxim istoric la aproape 20.000 de dolari atins în decembrie 2017.

Articolul precedentIsărescu și cele ”șase porunci” mcroeconomice
Articolul următorUPC, scădere a numărului de clienți cu 29,9%, la finele T II 2018

Comments are closed.